Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De maretak

De maretak is een halfparasiet, dat wil zeggen dat hij een gastheer nodig heeft om te kunnen groeien.

De meeste planten vinden hun voedsel en vocht door middel van hun wortels. De maretak doet dit door met zijn wortels door de bast van een boom te boren tot aan het spinthout, waar hij het sap opzuigt met daarin de voedingsstoffen. De verspreiding wordt gedaan door de vogels, zoals de grote lijster, die de bessen eten en ze na de stofwisseling verspreiden. De vrucht is een kogelronde bes, gevuld met een kleverige substantie. Hij wordt ook wel vogellijm genoemd of mistletoe. De maretak is beschermd en komt voornamelijk voor in Zuid-Limburg. Ze komen veel voor op populieren, fruitbomen en acacia’s. De maretak wordt met Kerstmis gebruikt voor versiering. Ze worden boven de huisdeur gehangen en als de man zijn vrouw onder een maretak kust, geeft dit veel geluk. De maretak zou ook geesten verdrijven en wordt ook gebruikt tegen hoge en lage bloeddruk. En er is een onderzoek naar geneeskrachtige werking tegen sommige kankersoorten, waaronder longkanker.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren