Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Klimplanten snoeien

Ook klimplanten moeten jaarlijks gesnoeid worden – om ze te verjongen, maar ook om te voorkomen dat ze te zwaar worden en dan van de muur vallen. De klimhortensia (zie foto) hecht zichzelf en moet na de bloei in juni gesnoeid worden. Vooral de haaks groeiende stengels inkorten of verwijderen, anders wordt hij te breed.

Bij de clematis net zo snoeien als bij de heesters. Grootbloemige clematissen die vroeg bloeien pas na de bloei snoeien. Eventueel in maart wat dood hout weghalen. De laatbloeiende soorten mogen wel in maart flink gesnoeid worden, deze bloeien op het eenjarige hout en hebben dan weer drie of vier maanden de tijd om dit te vormen. Kleinbloemige clematissen worden wat minder gesnoeid, omdat ze veel langer uitgroeien. Toch is het verstandig om ze jaarlijks een beetje in te korten, dit bevordert de bloei. Vroegbloeiende kleinbloemige clematissen pas snoeien na de bloei en laatbloeiende in het voorjaar. Kamperfoelie hoeft niet elk jaar gesnoeid te worden, soms alleen een beetje fatsoeneren. Wordt hij te groot, dan kan er best een keer korte snoei plaatsvinden.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren