Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

F1 in de ban van Corona

Door het coronavirus dreigen zich ook donkere wolken samen te pakken boven de Grand Prix van Australië, het traditionele startschot van het nieuwe seizoen in de eredivisie van de autosport. Tot het laatst toe blijft het onzeker of Max Verstappen in Melbourne de eerste stap kan zetten in het doorbreken van de hegemonie van zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. Ik hoop de wekker vroeg te kunnen zetten, want ik ben razend nieuwsgierig hoe hij, met een nieuwe helm en nieuwe overall, in zijn RB 16 zal presteren.

‘Geen psycholoog voor Max’
Ik vraag sportpsycholoog Toon Damen of bij onze Max en de andere coureurs angst voor het afblazen van een race een rol speelt. “Absoluut niet”, antwoordt hij gedecideerd. “De beste manier om angst te bestrijden is die los te laten en je helemaal te richten op je taak. Op je voorbereidingsplan en -rituelen. Zodra je je laat afleiden door bijzaken, kan er wel angst ontstaan. Ik begeleid onder meer BMX’ers. Ten tijde van de bosbranden was ik in Australië, in Bathurst. Op de wedstrijdbaan stond een heel strakke wind. Niet zo ver daarvandaan woedde een brand. De jongens bleven hier, niemand uitgezonderd, rustig onder. Ze waren supergeconcentreerd met hun werk bezig. Zelfs een ernstig ongeval, waarbij iemand een dwarslaesie opliep, leidde hen niet af. En wat Max betreft: hij zal teleurgesteld zijn als de GP wordt afgelast en het ‘getrainde’ niet te mogen uitvoeren. Maar hij draait ongetwijfeld direct de knop om richting de volgende race. Hij heeft geen psycholoog nodig.”

Onuitputtelijke buffers
Hoe kwetsbaar is de Formule 1? Die vraag leg ik marketing­goeroe Frank van den Wall Bake voor. “China is dus al definitief uitgesteld. Als Australië, Bahrein en Vietnam eveneens niet doorgaan, stort de Formule 1 heus niet in. Want de Formule 1 is wereldwijd en beschikt over bijna onuitputtelijke financiële buffers. Misschien beginnen sommige sponsors te klagen, aan de andere kant: een goede sponsor behoort zich begripvol te gedragen en moet beseffen dat het coronavirus een schoolboekvoorbeeld is van overmacht. De grote kracht van de F1 vind ik dat ze rijden op meerdere continenten. Dat betekent dat de kwetsbaarheid wordt verkleind. Het EK voetbal en de Tour de France zijn veel kwetsbaarder. Over de Olympische Spelen maak ik me weinig zorgen. Volgens mij is in augustus in Japan het coronavirus al lang onder controle.”

Grand Prix Australië
Zondag 15 maart 6.10 uur Ziggo Sport

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren