Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Ik ben als de dood voor het coronavirus

Door alle berichten in de media ben ik doodsbenauwd geworden om besmet te worden met corona. Ik volg het nieuws op de voet en zie dat het steeds dichterbij komt. In de drogisterij waren de flesjes ontsmettende handzeep al op en mondkapjes kan ik ook nergens kopen. Ik denk dat ik maar een voorraad potten en blikken voedsel insla en de komende maand – of langer als dat nodig is – niet meer onder de mensen kom. Ik zie daar erg tegenop, want ik ben alleen en spreek al zo weinig mensen. Maar ik ben bang dat er niets anders op zit.

Nelleke

Angst overwinnen is het begin van wijsheid’
Bertrand Russell, Engels filosoof 1872-1970

Angst is een nare emotie. Vaak is angst niet realistisch, soms wel. Angst is echt nuttig op het moment dat we in nood zijn. Onze hersenen en lichaam zetten alle zeilen bij om te overleven. Op het moment dat de bedreiging voorbij is, of nog geen feit is, heeft angst weinig nut. U kent het gezegd vast: ‘Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.’ Het is dus van belang de hersenen onder controle te houden, wat betekent goed luisteren naar het advies van de overheid (en niet naar sociale media waar alles opgeklopt wordt) en naar aanleiding daarvan eventueel actie ondernemen. Desinfecterende zeepjes en mondkapjes hebben volgens de overheid geen enkel nut. Die geven alleen maar schijnzekerheid. Wat wel van belang is: vaak handen wassen. Sluit uzelf niet op, daar is geen enkele aanleiding voor. Wat u altijd kunt doen – ook zonder coronavirus – is met een aantal mensen afspreken om elkaar zeer regelmatig te bellen. Dat geeft u dan toch een gevoel van saamhorigheid.

Myrna Goossen
beantwoordt elke week vragen op basis van haar praktijk­gerichte studie psychologie en haar eigen levenservaring.

U kunt uw probleem aan Myrna voorleggen via haar persoonlijke e-mail­adres myrna@maxmagazine.nl. Per post kan ook: Redactie MAX Magazine, t.a.v. Myrna, Postbus 277, 1200 AG, Hilversum.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren