Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Actueel: Maagzuur

Brandend maagzuur, zuurbranden of het zuur, wie kent het niet? De zure maaginhoud stroomt terug naar de slokdarm. De medische term hiervoor is reflux. Bijna iedereen heeft er weleens last van, bijvoorbeeld na een flinke maaltijd. Als het een enkele keer voorkomt, is er niets aan de hand.

Bij heel veel mensen blijft het niet bij een enkele keer. Maagzuurremmers zijn al jaren de meest voorgeschreven middelen in de huisartsenpraktijk. Gemiddeld ging het in 2018 om 16 procent, maar in de leeftijdscategorie 65-74 jaar krijgt 35 procent een maagmiddel voorgeschreven en bij 75-plussers zelfs vijftig procent!

Het lijkt op hartklachten
Als we ons voedsel gekauwd hebben en doorslikken, komt het via de slokdarm in de maag. Tussen de slokdarm en de maag zit een sluitspiertje dat voedsel doorlaat, maar voorkomt dat vanuit de maag voedsel en maagsappen terugstromen naar de slokdarm. Als het goed is. Maagzuur bestaat onder meer uit zoutzuur en helpt bij de vertering van ons voedsel. De maag heeft een dik slijmvlies dat de maagwand beschermt tegen het zuur. De slokdarm heeft een dergelijk slijmvlies niet en daarom geeft het een pijnlijk, branderig gevoel als de maaginhoud omhoogkomt. De pijn wordt vooral gevoeld achter het borstbeen en daarom soms aangezien voor hartklachten. De pijn kan uitstralen naar de hals en rug. Bij opboeren of oprispingen komt de zure maaginhoud tot in de mond.

De oorzaken van veel klachten
Bij veel mensen doet het sluitspiertje zijn werk niet goed. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

• Een breukje in het middenrif. De bovenkant
van de maag steekt daardoor deels boven het middenrif uit.

• Door overgewicht neemt de druk in de buik toe.

• Bij een zogenoemde luie maag blijft het eten langer in de maag. Mensen met suikerziekte hebben een verhoogde kans op een luie maag.

• Door ouderdom, door roken en door alcohol kan het sluitspiertje slapper worden. Ook bepaalde voedingsmiddelen hebben invloed op het sluitspiertje. Denk bijvoorbeeld aan pepermunt, koffie, thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap.

• Ook medicijnen (sommige pijnstillers, bloedverdunners, antidepressiva) kunnen klachten geven. Bij sommige ontstekingsremmende pijnstillers wordt daarom standaard een maagzuurremmer voorgeschreven.

Naar de dokter
Maagzuurklachten gaan meestal vanzelf weer over. Als ze te lang aanhouden, maak dan een afspraak met de huisarts. Het brandende maagzuur kan op de lange termijn blijvende schade aan de slokdarm veroorzaken. Slik ook niet te lang op eigen houtje maagzuurremmers. Hoe langer u ze gebruikt, hoe moeilijker het is te stoppen. Ook kan langdurig gebruik invloed hebben op de darmflora. Daarnaast vergroot het de kans op een botbreuk door botontkalking en de kans op long- of darminfecties.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren