Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een veilig gevoel… dankzij een app

Han van Doorn (82) bedacht een systeem dat bij zelfstandig wonende ouderen een oogje in het zeil houdt, maar zonder knoppen, camera’s of aantasting van privacy. Samen met zijn zoon won hij er een prijs voor.

Nederland telt 900.000 zelfstandig alleen­wonende ouderen. Het aantal mensen dat zich zorgen om hen maakt, is nog veel groter. Zou het niet mooi zijn als er iets bestond dat de ouderen veilig houdt en tegelijkertijd familie en vrienden een gerust gevoel geeft? Een tragisch voorval zette Han van Doorn (82) enkele jaren geleden aan het denken.

‘Dat zal mij niet overkomen’
“Toen ik mijn schoonzusje na lang proberen niet kon bereiken, ben ik erheen gegaan. Ik vond de kranten van drie dagen achter de voordeur. Ik kan niet beschrijven hoe ik haar toen heb aangetroffen, maar ze heeft een halfjaar in het ziekenhuis gelegen. Wat zou er in mijn geval gebeuren als ik van de trap val, en hoe lang duurt het voordat iemand mij vindt? Ik heb toen gedacht: dat zal mij niet overkomen.” Kort daarna belde zoon Thijs met een smoesje. “Ook hij maakte zich zorgen om zijn oude vader.” Vader – met 31 jaar ervaring bij IBM – en zoon – met tien jaar ervaring bij Microsoft – gingen samen nadenken over een oplossing. “Thijs wilde een app met een verkeerslicht; zolang het groen is, gaat het goed met mij. Ik wilde absoluut geen alarmknopje, niks om mijn pols, geen camera’s, geen sensors: helemaal niks. Toen hebben we een uniek systeem uitgevonden dat aan al onze eisen voldoet.”

Privacy gegarandeerd
De app die vader en zoon Van Doorn bedachten heet Are You Okay Today (www.areyouokay.today). “Het is gebaseerd op het gebruik van elektrische apparaten in huis. Als ik ‘s morgens opsta, ga ik theezetten en ik gebruik de magnetron, afwasmachine, noem maar op. Ik heb een zelflerend systeem ontworpen dat het patroon leert van het energieverbruik van elk afzonderlijk apparaat.” Zodra er een abnormaal gebruikspatroon wordt gezien, stuurt de app een melding – niet naar de mantelzorger, maar naar de gebruiker zelf. “Ik wil helemaal niet dat een app mijn zoon gaat bellen als ik een keer lang in bed blijf. Omdat het systeem mij belt als het denkt dat er wat aan de hand is, voorkomt het valse meldingen en is mijn privacy gewaarborgd.” Als het afwijkende patroon lang duurt en de gebruiker niet op meldingen reageert, kan het verkeerslicht oranje of rood worden: tijd dat een mantelzorger contact opneemt. “Deze app heeft mijn leven veranderd. Ik voel me weer veilig in mijn eigen huis.”

Uit het hart
Eind vorig jaar wonnen vader en zoon Van Doorn de finale van Start-up Plus, een initiatief van Aegon en Leyden Academy, dat vijftigplussers met een idee voor een eigen bedrijf een vliegende start wil geven. Met de geldprijs van 10.000 euro kan de app verder worden ontwikkeld. “Op de finaledag heeft Jan Slagter een speech gehouden. Dat was zo fantastisch, het was mij uit het hart gegrepen. Hij vertelde bijvoorbeeld hoe belangrijk het is dat je een doel hebt in je leven. Speciaal voor ouderen is dat waar, want daardoor blijf je meedoen in de maatschappij.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren