Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een klein wondertje in een lijstje

Ze is 94 jaar, maar daar is door de telefoon niets van te merken. Annie van Klaveren vertelt honderduit, klinkt opgewekt en staat positief in het leven. Zin om ‘achter de geraniums’ te zitten heeft ze voorlopig nog niet.

Annie woont sinds twee jaar in de woonvleugel van het Ben Oude NijHuis, het voormalige klooster in Rotterdam-Overschie, opgericht door Jan Slagter. “Na zolang in mijn vertrouwde huisje in IJsselmonde te hebben gewoond, was het in het begin heel erg wennen, maar nu woon ik hier zo fijn”, aldus Annie. “Een van mijn zoons woont bij mij in de straat en komt dagelijks even langs.’’

Techniek staat voor niets
De zoon van Annie hoorde van de ‘Comfortwoning’ voor senioren in Rotterdam, een initiatief van de stichting Wmo radar. Een normale woning vol gebruiksvriendelijke technologie, waardoor senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen mét kwaliteit van leven. Eén van deze producten is de seniorentablet Memory Lane, bedacht door Pieter Hasenaar en gefinancierd door Home Instead Rotterdam. Op het eerste gezicht lijkt de tablet op een fotolijst, maar deze biedt speciaal ontwikkelde voorzieningen. Zoals een persoonlijke agenda waarbij familie op afstand een bezoek kan inplannen, beeldbellen met familieleden of een slim fotoalbum waarmee foto’s verstuurd en ontvangen kunnen worden. Om te beoordelen of de tablet echt een toevoeging is op het dagelijkse leven van ouderen, worden zij gedurende een halfjaar gevolgd.

Initiatiefneemster Joke van Kervel van Wmo radar geeft deze zelfs mee in bruikleen, zodat de tablet thuis rustig uitgeprobeerd kan worden. Het is dan ook niet vreemd dat de zoon van Annie zich direct bij Joke meldde. En zo werd de eerste seniorentablet in de woonkamer van het Ben Oude NijHuis officieel uitgereikt aan Annie in het bijzijn van haar zoon en kleindochter.

Iedere dag genieten
“Mijn zoon heeft de tablet die middag nog geïnstalleerd en ik geniet er nog steeds van”, vertelt Annie enthousiast. Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat Annie vooral geniet van het kijken naar foto’s. Op de vraag of ze de tablet ook gebruikt voor bijvoorbeeld beeldbellen, antwoord ze ontkennend en ook wat verbaasd. Klaarblijkelijk is dit voor haar op dit moment toch nog een stap te ver. “Bellen met de tablet? Nee hoor, ik kijk de hele dag naar foto’s, fantastisch!” Annie verwondert zich nog steeds over deze nieuwverworven techniek in haar eigen woonkamer. Het is voor haar al een klein wonder dat haar zoon in Putten een foto maakt en dat deze direct te zien is op haar tablet. Vanaf haar 94ste verjaardag zullen er weer vele nieuwe foto’s toegevoegd worden. Plots klinkt het: “Oh kijk, daar komt mijn trouwfoto voorbij!” Met een beetje geduld zal ook Annie straks beeldbellen. Met dat kleine technische wondertje in een fotolijstje.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren