Abonnementen service: 035 - 2019505

Heesters snoeien

De maand maart is een drukke periode voor tuinbezitters. Er moet veel gesnoeid, gemest en schoongemaakt worden. Snoeien is niet echt moeilijk en prima zelf te doen als je enige kennis hebt van de beplanting.

Er zijn heesters die tussen januari en juli bloeien en heesters die na juli bloeien. De vroegbloeiende hebben de bloemen het vorige jaar gevormd en moeten na de bloei gesnoeid worden. Zoals Forsythia (foto), Jasmijn en Ribes. Deze struiken eerst laten bloeien en daarna pas snoeien. De meeste moeten verjongd worden door jaarlijks een aantal oude takken zo laag mogelijk te verwijderen. Heesters die na 1 juli bloeien, bloeien op het eenjarige hout en moeten daarom in maart goed kortgeknipt worden. Een bekend voorbeeld daarvan is de Buddleia of vlinderstruik; snoei hem goed kort, wel altijd wat zichtbare uitlopers laten zitten. Hij groeit in een seizoen weer uit tot een struik van ruim anderhalve meter en zit jaarlijks vol met bloemen. Sommige struiken groeien langzaam, zoals de toverhazelaar, en hoeven daarom niet elk jaar gesnoeid te worden. Leycesteria is ook een laatbloeier, dus in maart kort snoeien.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren