Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Het coronavirus: Geen reden voor paniek

‘Made in China’, het geldt voor steeds meer producten. En helaas ook voor virussen. Na Sars (2002/2003) is nu de wereld in de greep van een nieuw coronavirus. Sars heeft ons land nooit bereikt, moeten we ons nu wel zorgen maken?

Opnieuw wordt ons angst aangejaagd voor een virus dat zich snel over de wereld lijkt te verspreiden. Houden we ons hoofd koel? Of laten wij ons bang maken door verhalen over bijvoorbeeld de Spaanse griep? In 1918/1919 eiste deze griep miljoenen slachtoffers. Het was echter ook een totaal andere tijd met oorlog, honger, armoede, slechte hygiëne en slechte gezondheidszorg.

Met de Hollandse koopmansgeest is ondertussen niets mis. Op tv zag ik een verkoper van mondkapjes nog net niet glunderend vertellen over zijn handel. Nee, de prijs verhogen dat deed hij niet, dat vond hij niet kies. Dat het maar zeer de vraag is of de mondkapjes ook enige bescherming bieden, vertelde hij wijselijk niet.

‘Ploeng.’ Een nieuw mailtje in mijn inbox. Een persbericht: ‘Coronavirus komt dichterbij, run op reinigingsmiddelen van ***’. Producten van een bedrijf dat zo inspeelt op angst en daar financieel wijzer van probeert te worden, zal ik nooit kopen.

Virale longontsteking kan fataal zijn
Het coronavirus heeft in Nederland de A-status bereikt. Dat betekent onder meer dat zorgverleners het moeten melden als zij iemand behandelen bij wie er aanwijzingen zijn dat hij of zij drager van het virus is. Ook kan iemand gedwongen worden opgenomen.

Dat klinkt ernstiger dan het is. De A-status geldt momenteel voor meer ziekten, waaronder polio en pokken. Inderdaad, dat was nooit de opening van het journaal. Ook Sars, Mers, cholera en gele koorts hebben de A-status.

Het coronavirus is een gemuteerd verkoudheidsvirus. De ziekteverschijnselen lijken op die van een ernstige griep en er kan een longontsteking ontstaan. Een zogenoemde virale longontsteking is niet te behandelen met medicijnen en kan bij mensen met een verminderde weerstand fataal aflopen. Net als bij een griep is een goede handhygiëne het belangrijkste om verspreiding te voorkomen. Dus veel de handen wassen en zeker niet in de handen hoesten of niezen, maar in de elleboog. Gezond eten en bewegen dragen bij aan een goede weerstand.

Huis-tuin-en-keukengriep
Bij de Sars-uitbraak in 2002/2003 waren wereldwijd 747 dodelijke slachtoffers te betreuren. Gerelateerd aan het aantal besmettingen lijkt het huidige coronavirus minder dodelijk te zijn. En als we dan toch aan het vergelijken zijn: in een gemiddeld griepseizoen overlijden zo’n tweeduizend mensen, alleen al in Nederland. Tijdens de lange griepperiode 2017/2018 overleden maar liefst 9.400 mensen extra (nogmaals: alleen in Nederland). Onze huis-tuin-en-keukengriep is erg besmettelijk en eist jaarlijks veel dodelijke slachtoffers, maar het heeft nooit de A-status bereikt.

De wereld is een dorp
Als het gaat om het coronavirus balanceer ik tussen ‘laten we elkaar niet gek maken’ en ‘je hoeft het gevaar niet op te zoeken’. De wereld is al langere tijd een dorp. We kunnen gaan en staan waar we willen. Voor vakantie, voor wonen of voor werk, iedereen kan overal komen. Het is één van de zegeningen van de moderne tijd. Maar er is ook een keerzijde; virussen reizen eenvoudig met ons mee. Vlak ook de rol van de media niet uit. Van minuut tot minuut worden we op de hoogte gehouden. Cameramannen schieten beelden van artsen verkleed als ‘maanmannetjes’ of lege straten in de Chinese stad Wuhan. Steeds weer worden dezelfde beelden herhaald. Overdaad aan informatie maakt dat mensen een probleem groter ervaren dan dat het daadwerkelijk is. Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest…

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren