Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Ratten en muizen komen eraan

Ongediertebestrijders luiden de alarm- klok: we krijgen de komende jaren meer last van muizen en ratten. Hoe komt dat, en wat doen we eraan?

Het is niet leuk als je bezoek krijgt van ratten”, vertelt Peter uit Zwolle. “Mijn handige buurman Tom – laat ik geen achternaam noemen, ik kan het prima met de buren vinden – besloot zijn badkamer helemaal zelf op te knappen. Met het sloopwerk was hij zo klaar, daarna ging het langzamer. Op een avond hoorden mijn vrouw en ik onder de vloer een vreemd geluid: gekrabbel en geknaag. Muizen? Een dag of twee later kwam er uit het huis van de buren een ijzingwekkende kreet. Ik snel erheen.

Tom probeerde zijn vrouw te kalmeren: ‘Schat, het was maar een muis.’ Maar zij was heel beslist, ze had twee ratten door de gang zien rennen, hup, de badkamer in. We belden de ongediertebestrijding en de conclusie van de deskundige was duidelijk: ratten hadden vrij spel. De leidingen in de badkamer lagen al drie weken open. ‘Dan wordt het wel heel makkelijk voor ratten om op zoek te gaan in de rest van het huis en als het even lukt andere huizen’, aldus de ongediertebestrijder. Tom liet de klus afmaken door een vakman en wij hebben van ratten geen last meer gehad.”

Geef ze geen kans
De overlast door dieren zoals ratten en muizen in huis kunnen we vaak zelf voorkomen of verhelpen.
Geen gelegenheid bieden, dat is wel de belangrijkste tip. Dat lukt, als u… • afval in afsluitbare bakken doet en deze regelmatig leegt • openingen in muren en vloeren dicht • rioleringswerkzaamheden door een deskundige laat doen • voedsel goed afgesloten bewaart. Wees alert als er in uw directe omgeving gebouwd of verbouwd wordt, want ratten en muizen gaan dan vaak ‘verhuizen’.

Plaagdieren
U kunt met meldingen en vragen over ongedierte terecht bij de gemeente of bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Dit centrum kreeg in het afgelopen jaar bijna 3.000 meldingen van overlast door – zoals het KAD ze noemt – ‘plaagdieren’, vijf procent meer dan in 2018. Volgens directeur Bastiaan Meerburg was er in 2019 veel overlast van eikenprocessierupsen en mieren, minder last hadden we van wespen en buxusmotten. Maar hoe dan ook: ratten zorgden voor de meeste meldingen: 1.995. “Dat wil niet zeggen dat ratten ook voor de meeste overlast zorgen. Sommige plaagdieren vinden we minder vervelend en dan laat je een melding achterwege”, aldus de directeur. Dat klopt. Persoonlijk zou ik meer last hebben van één rat in mijn huis dan van een hele kolonie mieren die een levendige, bruine handelsroute maken tussen de tuin en de keuken. Dat los je vaak zelf wel op. De één met mierenlokdoosjes, de ander met goudsbloemen of met geduldig vegen.

Toenemende overlast
Ongediertebestrijders trekken de laatste weken regelmatig aan de bel. In ‘De Telegraaf’ bijvoorbeeld waarschuwde het KAD dat Nederland te maken gaat krijgen met een echte ratten- en muizenplaag. “Helaas zal men het zich pas realiseren als de ratten en muizen over straat rennen”, volgens de directeur. De oorzaak? Vanaf 2023 mag ratten- en muizengif niet meer vrij worden gebruikt. Het is al langer verboden om buiten het gif te gebruiken, maar ook ín huis mag het over drie jaar niet meer. Alleen professionele bestrijders kunnen over drie jaar nog gif gebruiken. Dat is goed nieuws voor roofvogels en ook voor honden- en kattenbezitters, maar het kan betekenen dat de overlast van muizen en ratten gaat toenemen.

Steeds viezer
“Nederland wordt steeds dichter bevolkt en de reinheid en properheid van de jaren 60 en 70 neemt af”, las ik laatst in het ‘Algemeen Dagblad’. We worden viezer met z’n allen en daar zijn muizen en ratten dol op! Om het nog alarmerender te maken lees ik even verderop dat ook boeren bezorgd zijn: “Volgens het KAD wordt een kwart van de stalbranden veroorzaakt doordat ratten en muizen stroomkabels hebben aangevreten.” Ten slotte nóg een nieuwsfeit uit de agrarische sector: er stoppen veel boerenbedrijven, waardoor de knaagdieren die daar eerst hun voedsel vonden zich verplaatsen. Kortom: ratten en muizen zijn in aantocht. Een manager van ongediertebestrijder Rentokil zegt: “De ratten- en muizenpopulatie in Nederland groeit. Dat ligt niet alleen aan het verminderen van gifgebruik, het komt ook door de zachtere winters en doordat mensen vaker op straat eten laten slingeren.”

Schone taak
Er ligt een schone taak voor reinigingsdiensten, ze zullen vaker straten en pleinen schoon moeten vegen. Dat gaat geld kosten en daar mopperen wij dan weer over… Zelf zullen we met z’n allen beter op moeten letten als het om hygiëne gaat. De open riolering van Tom uit Zwolle was extreem, maar kruimels in de keuken of – per ongeluk – een patatje op straat zijn ook aantrekkelijk. Ratten en muizen hebben nu eenmaal een goede neus.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren