Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Die missverkiezing heeft me veel gebracht’

Nanny Verwey-Nielen (61) werd in 1976 gekroond tot Miss Holland. Een jaar later mocht ze als Miss Grand Prix Formule 1 Niki Lauda feliciteren. Tegenwoordig begeleidt Nanny meisjes die deelnemen aan missverkiezingen. Die noemen haar liefkozend Missenmoeder.

Als mijn man thuiskomt en vraagt hoe mijn dag was, zeg ik vaak: ‘Hartstikke leuk. Sri Lanka heeft nog wat gezegd. Honduras was er ook. En Noorwegen kwam even langs. Dan moet hij hard lachen”, vertelt Nanny Verwey-Nielen. Ze heeft het over haar vijfentwintig vriendinnen die in 1976 geleden ook meededen aan de Miss Universe-verkiezing. Nanny spoorde ze allemaal op en zit tegenwoordig met ze in een WhatsApp-groep. “Elke dag hebben we wel even contact. ‘Ha, hoe is het Ierland?’ ‘Alles goed daar, Noorwegen?’ We waren destijds heel jong en sterk op elkaar aangewezen. Er was geen mobiele telefoon, geen Facebook. We hadden alleen elkaar, ook al spraken we verschillende talen. Met handen en voeten maakten we ons verstaanbaar. Om de stemming erin te houden zongen we samen liedjes in de bus.”

‘Als dat maar goed gaat…’
De hele straat in Amsterdam-Zuid waar Nanny opgroeide, wist dat ze op reis ging. Naar een Miss Universe-verkiezing nog wel! Amper achttien was ze; een meisje nog. “Je gaat als meisje weg en keert als vrouw terug, werd gezegd. En dat was ook zo. Je doet veel levenservaring op. Mijn ouders zwaaiden me uit. ‘Tot over vier weken!’, riepen ze. Nadat de deur dichtviel, zuchtte mijn moeder: ‘Ik hoop maar dat het kind goed terugkomt.’”

Naar de mannequinopleiding
Nanny had het na de lagere school wel bekeken. Ze zat niet graag met haar neus in de boeken. “Op mijn veertiende was ik onhandelbaar en dwars. ‘Wat zie je toch in dat kind? Je kunt er niks mee’, verzuchtte mijn moeder weleens tegen mijn vader. Maar hij nam mij mee naar Montaigne in de Van Baerlestraat, de enige opleiding voor mannequins in Nederland. Dat leek hem echt wat voor mij. Ik had felblauwe ogen en had de goede maten, dus waarom niet? Ik werd meteen aangenomen. Apetrots was mijn vader: ‘Zie je nu wel!’”

Assistente van Willem Ruis
Nanny boekte meteen succes. Ze liep modeshows, deed figurantenwerk, was assistente bij de ‘Willem Ruis Show’ en nam deel aan missverkiezingen. “Heel leuk vond ik dat; make-upje op, mooie kleren aan. De eerste Miss Holland-verkiezing won ik niet, de tweede in 1976 werd ik wél gekroond. Ik kreeg zo de smaak zo te pakken dat ze ook nog meedeed aan Miss World, Miss Universe en Miss International.”

Nooit bang om fouten te maken
Met Miss India bleef Nanny altijd bevriend. “Doordat ik al vroeg van school ging, beheerste ik geen vreemde talen. Engels leerde ik mezelf door alles woord voor woord te vertalen met een woordenboekje. Engels sprak ik gewoon op mijn eigen manier. Nooit bang om fouten te maken. Later hoorde ik: ‘Nan, we moesten weleens lachen om je Engels, maar we begrepen je.’”

‘Mevrouw Lauda was jaloers’
In 1977 werd Nanny ook nog eens verkozen tot Miss Grand Prix Formule 1 Zandvoort. “In die tijd had je veel pitspoezen: sexy meiden in strakke pakken die verbonden waren aan merken. Maar het circuit Zandvoort wilde die reclame niet en had een eigen Miss Grand Prix. Ik vond het geweldig, want was dol op autoracen en maakte kennis met bekende coureurs.” Toen Niki Lauda in 1977 op Zandvoort de Grand Prix Formule 1 won, mocht Nanny hem feliciteren. “Helaas was mevrouw Lauda nogal jaloers. Zij wilde niet dat andere vrouwen dichtbij hem kwamen en kusten. Ik kon hem alleen een bos bloemen overhandigen. Daarna vertrok hij meteen met de helikopter.” Ze vindt het mooi dat de Grand Prix Formule 1 terugkeert naar circuit Zandvoort. Maar zélf weer het podium op om als Miss de coureurs te feliciteren? “Welnee. De herinnering is mooi, maar er is nu een nieuwe generatie. Ik ga lekker voor de tv zitten met mijn man. Maar als ze mij zouden uitnodigen een Miss Grand Prix-verkiezing te organiseren, sta ik daar wel voor open.”

Na haar glorietijd als miss werkte Nanny onder meer bij Schiphol en in een lingeriezaak. “Daar ben ik mee gestopt toen ik borstkanker kreeg. Een moeilijke periode in mijn leven, waar ik weer bovenuit ben gekomen. Dat was voor mij ook het moment om de oude missen op te sporen. Het contact met die meiden van vroeger heeft mij zo veel geluk gebracht.”

Tegenwoordig begeleidt Nanny jonge missen. In die hoedanigheid deed zij in 2011 mee aan het televisieprogramma ‘Ik Miss Nederland’. “Ik geef ze vanuit mijn ervaring adviezen, bijvoorbeeld over hun houding en kleding. Verder regel ik fotoshoots en ga ik soms ook met de missen mee op reis. Je hebt allerlei soorten missverkiezingen. Zijn ze op zoek naar geschikte meisjes, dan kan ik bemiddelen. Ik doe het als hobby en verdien er niks mee. Een meisje noemde mij missenmoeder omdat ik er altijd voor haar was. Sindsdien is dat mijn bijnaam.”

Met open armen ontvangen
Vorig jaar was Nanny nog in de Filipijnen om daar als Nederlands jurylid voor Europa bij een missverkiezing te zijn. “Missverkiezingen trekken daar zeventien miljoen kijkers, terwijl het ze in Nederland niks zegt. Ik ben er trots op dat ik als oude miss daar naartoe mag. De eerste keer dat ik werd uitgenodigd dacht ik dat in de maling werd genomen. Wie wil mij nou? Maar het was echt zo. Fantastisch. Ik werd er met open armen ontvangen. Zolang mijn gezondheid het toelaat, hoop ik dit nog heel lang te kunnen blijven doen!”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren