Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Homohuwelijk aan het hof

Choreograaf Hans van Manen en zijn partner tijdens een ontmoeting met koning Willem-Alexander en prinses Beatrix op paleis Noordeinde.

Het is nog maar zo’n dertig jaar geleden dat genodigden voor bijvoorbeeld een diner in het paleis alleen hun partner mochten meenemen als zij getrouwd waren of langdurig samenwoonden.

Beatrix, zo zei men toen, wilde voorkomen dat ze aan steeds wisselende partners werd voorgesteld. Tegelijkertijd wist iedereen in haar directe omgeving dat ze het jaarlijkse privédiner met vele prominente homoseksuelen één van de leukste avonden van het jaar vindt. Ze was ook niet te beroerd om het plafond van het nieuwe appartement van een ‘vrindje’ te witten, nadat hij net door zijn man gedumpt was. Ik kan me niet herinneren dat ze zich ooit heeft uitgesproken over homoseksualiteit en de steeds verdergaande wetgeving om homoseksualiteit niet als iets aparts te zien. Maar ze zag wel een probleem. Als toekomstige koningen en koninginnen met een partner van hetzelfde geslacht willen trouwen, hoe gaat het dan met het nageslacht?

Een troonopvolger moet geboren worden uit een door het parlement goedgekeurd huwelijk. Die goedkeuring voor het huwelijk komt er wel. Het paar mag wel zonen en dochters adopteren, maar die komen niet in aanmerking voor de troon. Als de homoseksuele kroonprins of kroonprinses per se eigen kinderen wil, zullen ze voor de vorm iemand van het andere geslacht moeten trouwen, die vervolgens een titel en staatstoelage krijgt. Dan is het sprookje echt voorbij. Natuurlijk zal het even wennen zijn: ‘de koning en zijn echtgenoot’ of ‘de koningin trouwde met haar vriendin’. Amalia zette op het Gymnasium Sorghvliet ‘Paarse Vrijdag’ op met wat vrienden. Zij willen zo laten zien dat ze solidair zijn met homo’s, lesbiennes en transgenders.

Ook de leraren en leraressen dragen op de tweede vrijdag van december paarse kleding. Dat moet Amalia van haar moeder hebben, die een zus heeft die lesbienne is. Marcela was doodsbang uit de familie te worden gegooid als haar geheim zou uitkomen. Maar toen Máxima in de puberteit zat, kwam ze erachter en ze steunde haar tante en haar vrouw Claudya in alles. Ze maakte haar lesbische peettante zelfs getuige en liet haar ten overstaan van miljoenen tv-kijkers en al die koninklijke gasten haar huwelijksakte tekenen. Een mooi subtiel gebaar van een vrouw die overal las dat ze uit een ultraconservatieve familie kwam. Haar roze pak bij een bezoek aan het COC was ook veelzeggend. En hoewel Beatrix wat conservatiever is, ging ze afgelopen zomer op een snikhete avond naar het Concertgebouw. Daar wilde ze per se tussen choreograaf Hans van Maanen en zijn partner in zitten en pakte haar waaier. Met brede slagen ging ze bij haar vrienden en haarzelf langs en zei: “Zo, nu hebben we er alle drie wat aan…”

Agenda 2020 Koninklijk huis

14 januari
Koning Willem-Alexander opent ‘s ochtends het jubileumjaar van Zadkine Vakschool Schoonhoven.

15 januari
Koningin Máxima is ‘s middags bij de viering van 100 jaar welpen van Scouting Nederland in Noordwijkerhout.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren