Abonnementen service: 035 - 2019505

Duizenden ABP-gepensioneerden laten pensioenaanvulling liggen

ABP-gepensioneerden die vóór 1995 gelijktijdig met hun partner pensioen hebben opgebouwd, hebben veelal recht op een aanvulling op hun pensioen. Wanneer de jongste van het echtpaar (bijna) AOW-gerechtigd is, kan de aanvulling worden aangevraagd. Het enige probleem is: niemand lijkt deze regeling te kennen. ABP weet zelf ook niet wie hier allemaal recht op hebben. Het gevolg is dat vele ABP-gepensioneerden een aanvulling op hun pensioen laten liggen.

We namen zelf de proef op de som. We vroegen een paar ABP-gepensio­neer­den uit ons klantenbestand op goed geluk of ze vóór 1995 misschien gelijktijdig met hun partner pensioen hadden opgebouwd. Dat leek verrassend vaak het geval te zijn. Twee stellen lichten we er hier uit.

Samenvallende dienstjaren
Allereerst John en Liesbeth Wamelink uit Heemstede. John werkte zijn hele leven bij de politie. Liesbeth werkte een aantal jaren in een ziekenhuis. John bouwde pensioen op bij ABP, Liesbeth bij PFZW. Tot aan 1995 hadden ze negen samenvallende dienstjaren. Het andere stel: Ab en Margje Hummel. Ab werkte als leraar Duits op een middelbare school, Margje werkte in de zorg. Vóór 1995 hadden ze vier samenvallende dienstjaren, ook weer bij ABP
en PFZW.

Aanvragen gaat heel eenvoudig
Zowel John als Ab kwam op papier in aanmerking voor de aanvulling. We hielpen ze daarom de aanvulling aan te vragen. Dat gaat heel eenvoudig. ABP heeft hier namelijk een speciaal formulier voor: ‘Samenvallende diensttijd’. Het enige wat John en Ab zelf hoefden in te vullen, waren de klantgegevens van ABP en PFZW. Vervolgens gaat dit formulier naar het andere pensioenfonds, in beide gevallen dus PFZW. Daar vulde men in welke jaren vóór 1995 er pensioen bij PFZW is opgebouwd. Hierna stuurden John en Ab het formulier door naar ABP, waarmee de aanvraag officieel was ingediend.

Pensioen omhoog plus nabetaling
Beide stellen kregen binnen een maand antwoord van ABP. Met zeer verheugend nieuws: Johns pensioen gaat met onmiddellijke ingang omhoog met vijftig euro per maand. Abs pensioen wordt 25 euro per maand hoger. Omdat de stellen al een tijd met pensioen zijn, ontvangen beiden daarnaast een nabetaling: John ruim 3.500 euro, Ab ruim 4.400 euro. Alles netto.

Wij helpen u verder
Deze aanvulling is geen cadeautje, maar een compensatie voor een te lage pensioenopbouw bij ABP voor tweeverdieners vóór 1995. In die tijd bestonden meer dan één op de drie huishoudens in Nederland uit twee­verdieners. Wij vermoeden daarom dat vele duizenden ABP-gepensioneerden net zo eenvoudig als John en Ab ook alsnog deze aanvulling kunnen aanvragen. Denkt u hiervoor in aanmerking te komen? Bel naar ons spreekuur; wij helpen u verder. Komt u er de eerste keer niet doorheen: wij zitten op alle werkdagen voor u klaar!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren