Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: Paard achter de wagen

Waar zijn ze in Den Haag in hemelsnaam mee bezig? Die verzuchting ontsnapt mij weleens als ik denk aan de bezuinigingsplannen van minister Slob waarmee hij de publieke omroep de nek wil omdraaien.

En nu is er weer een plan over de ouderzorg gekomen uit de hoge hoed van een commissie onder leiding van Wouter Bos. Eerst sluit de regering alle bejaardenhuizen en dwingt ouderen om langer in hun eigen huis te blijven wonen. De capaciteit in verpleeghuizen schiet te kort; voor een plaats in zo’n huis kom je op een lange wachtlijst terecht. In het rapport ‘Oud en zelfstandig’ stelt de commissie Bos vast dat de sterke groei van het aantal zelfstandig wonende ouderen een enorme maatschappelijke opgave is. De kosten van de ondersteunende zorg lopen uit de hand. Alsof de vergrijzing van de bevolking een verschijnsel is dat plotseling uit de lucht is komen vallen en we dit niet allang hadden zien aankomen…
Bos stelt onder meer voor dat ouderen elkaars mantelzorger worden en dat ze vaker de knip moeten trekken voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Desnoods moet het eigen huis ‘opgegeten’ worden. Dus je hebt je hele leven spaarzaam geleefd en moet nu rondkomen van een aow’tje en al dan niet een klein pensioen, dan loop je straks het risico terug te vallen naar het bijstandsniveau. Zo behandel je de ouderen van Nederland niet! Zijn ze nu helemaal betoeterd.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren