Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Wij focussen op leven, niet op de dood’

Het is 2012 als Ada Bergsma (59) op een advertentie stuit: ‘Vrijwilliger gezocht voor hospice’. Ervaring in de zorg heeft zij niet, maar toch besluit ze erop in te gaan. “Eerst dacht ik dat het alleen maar zwaar zou zijn, maar al gauw voelde ik: het is vooral ook heel dankbaar en mooi.”

Ada is nu vijf keer per maand één van de zeventig vrijwilligers die zich inzetten voor hospice ‘De Luwte’ in Soest. Het is een bijna-thuis-hospice waar dag en nacht zorg wordt verleend aan mensen die terminaal ziek zijn. Daarnaast worden hier de naasten ontlast. Zo helpen de vrijwilligers met koffie zetten, wassen, koken, maar ze zijn er vooral ook om net dat beetje extra aandacht te bieden. “En daarbij heeft iedereen zo zijn eigen kwaliteiten”, aldus Ada. “Het belangrijkste is dat een gast zich thuis voelt. Als iemand een schilderij wil ophangen, dan helpen we daarbij. Als iemand graag weer eens bloemkool wil eten, dan maken we dat. De sfeer is dan ook niet alleen maar beladen. Er wordt hier namelijk ook gelachen en de bewoners hebben eveneens plezier. We proberen altijd te focussen op leven in plaats van de dood.”

Persoonlijk contact
Het mooiste is voor Ada contact met mensen: “Sommige mensen delen veel met je. Wat ze hebben meegemaakt of iets wat ze graag nog zouden willen. Daar proberen we waar mogelijk ook bij te helpen.” Natuurlijk zijn er soms ook moeilijke momenten. “Als er veel verdriet is bij de nabestaanden na het overlijden of als er mensen zijn voor wie het leven ‘nog niet af’ is. Bijvoorbeeld als er ruzie is in de familie of als een kind zich nooit geaccepteerd heeft gevoeld, maar dit nooit is uitgesproken.” Niet iedere gast heeft behoefte aan contact met vrijwilligers. “Er zijn ook mensen die alleen een borrel in de middag willen en verder alleen zijn. Dat is ook een wens die je moet respecteren.” 

Vooral vijftigplussers
Volgens Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) zetten in Nederland ruim 12.000 mensen zich in als vrijwilliger voor een hospice. Meer dan 75 procent hiervan is vijftigplusser. “Het werk dat deze vrijwilligers doen is belangrijk en er zal in de toekomst steeds meer een beroep op worden gedaan. Waardering is dan ook heel belangrijk”, aldus woordvoerder Marianne Barree. Om de vrijwilligers van dit hospice in het zonnetje te zetten voor het mooie werk dat zij doen heeft MAX Maakt Mogelijk de vrijwilligers uitgenodigd voor de MAX Proms. Dit concert wordt uitgezonden op 24 december om 19.30 uur op NPO 2 en op 31 december om 23.25 uur op NPO 2

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren