DRUIVEN SNOEIEN
Door de mooie, warme zomers van de laatste jaren is de belangstellingvoor het zelf druiven kweken toegenomen.
Het is verstandig en leuk om zelf biologische wijn te maken. Maar ook eigengekweekte druiven zijn heerlijk om zo uit de hand te eten en vooral gezond. Druivenstruiken worden twee keer perjaar gesnoeid en nu is het tijd voor de wintersnoei. De sapstroom bij druiven komt erg vroeg op gang en daarommoeten ze beslist rond 1 januari gesnoeid worden. Druiven moet je ook goed leiden, dus zorg voor voldoendelengtetakken. De scheuten die daarop groeien moeten nu tot een of twee ogen gesnoeid worden. Na de snoei zietde druif er weer mooi uit. Druiven houden van een klein beetje kalk; geef dit in de winter (nooitoverdrijven qua hoeveelheid). Geef in het voorjaar een klein beetje compost rond de voet en de druif kan weer een jaar vooruit!
Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren