Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Baden in het licht

In het midden van de jaren vijftig zat Jan Hoogendoorn (69) uit Nieuwegein op de lagere school aan het Domplein in Utrecht.

Hij bleef dikwijls over bij een vriendin van zijn moeder. In haar woonkamer stond een laag kastje met serviesgoed en poppenhuislampjes. “Als kind speelde ik daarmee en later kreeg ik er steeds meer mee. Ik ging ook zelf kleine lampjes verzamelen. Ik ben er een tijd mee gestopt, maar dit jaar heb ik de verzameling weer opgepakt. Ik heb nu circa negentig lampjes in een hoekkast in de kamer opgesteld. De lampjes zijn hoofdzakelijk gemaakt van melkglas, varkensleer, filigraan, kristal, celluloid, Tiffany, tin, koper en porselein. Veel zijn er van voor de oorlog.” Hoogendoorn kan moeilijk beweren dat zijn vrouw ook gek is op deze verzameling. “Laten we zeggen dat ik word gedoogd. De visite vindt het leuk, want elke avond branden alle lampjes. Dat gaat automatisch. Het is wel een groot probleem om oude gloeilampjes te vinden, maar vooralsnog lukt het aardig.”

Bent u ook verzamelaar? Mail naar info@emilebode.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren