Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Terug naar Russische sferen

“Ik herinner me Sint-Petersburg nog zo goed. De schatkamer, de schilderijen, immens allemaal, een reis die grote indruk op me heeft gemaakt.” De vakantiereis naar museum de Hermitage in St. Petersburg jaren geleden komt steeds vaker terug in de gedachten van Cor Vlasveld uit Hazerswoude-Dorp. Hoe leuk zou het zijn om weer even die sfeer van toen te proeven…

Door een ernstige nieraandoening is de wereld van Cor Vlasveld steeds kleiner geworden. Drie dagen per week ligt zij urenlang aan de nierdialyseapparatuur, waarna ze haar tijd thuis nodig heeft om te herstellen. De dialyse is haar redding, nadat twee jaar geleden een longontsteking ertoe leidde dat haar nieren ermee ophielden. Ze leeft nog, maar door haar ziekte en de frequente dialyse is ze haar vrijheid kwijtgeraakt.

MET BROER OP STAP
Cor, geboren in Leiden, neemt in 1969 de winkel in manufacturen van haar vader over. Daar voelt ze zich helemaal op haar plek en ook buiten het werk gaat die passie door; ze maakt borduursels, tafelkleden en vilten decoraties. In 1984 stopt ze met de zaak en betrekt samen met haar broer Wim, die een woningtextielzaak heeft, het ouderlijk vakantiehuis in Hazerswoude-Dorp. Wim bouwt de bedrijfsauto om tot camper en samen trekken ze de wereld rond en maken ze veel mooie natuurreizen.

UNIEKE ERVARING
Maar de reis in 1985 naar de Hermitage in Sint-Petersburg zal Cor altijd bijblijven. De wonderschone kunst die ze daar ziet, ervaart ze nooit weer zo. Als ze tijdens de wekelijkse dialyse in het ziekenhuis weer mijmert over die tijd in Rusland, komt dat ziekenhuisvrijwilligster Yolanda Kuykens ter ore die MAX Maakt Mogelijk inschakelt. De Hermitage Amsterdam bestaat tien jaar en dat wordt gevierd met een duik in de fenomenale collecties van de gelijknamige Hermitage in Sint-Petersburg, waarmee een nauwe band wordt onderhouden. Een unicum in Nederland. Veel stukken uit Rusland zijn speciaal voor deze gelegenheid naar Amsterdam gehaald. De Hermitage stelt dan ook graag de deuren kosteloos open voor Cor en Wim, die worden vergezeld door de MAX-vrijwilligers Gemma en Karel Martin. Broer en zus genieten ontzettend van de tentoonstelling. “We hebben veel informatie over de kunst gekregen door de persoonlijke rondleiding. Het was heel goed georganiseerd. In één woord prachtig”, aldus Cor na afl oop. “Een geweldig mooie ervaring.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren