Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Nog steeds geen ‘Banzai!’

Voor Willem-Alexander was het vorige week de tweede keer dat hij de inhuldiging van een nieuwe Japanse keizer bijwoonde. Het is een mysterieuze ceremonie waarover ook niet alles bekend wordt gemaakt, maar waarbij kleding een belangrijke rol speelt. Voor de hoge buitenlandse gasten is het vooral een kwestie van geduld.

De koninklijke gasten waren goed neergezet om – vanachter glas weliswaar – iets van de ceremonie mee te krijgen. Maar de overige honderden gasten, waaronder de ouders van de nieuwe keizerin, zaten binnen naar tv-schermen te kijken en zagen hetzelfde als de Japanners die thuis zaten. Voor Willem-Alexander was de sfeer ook anders. De inhuldiging van keizer Akihito in 1990 was zijn eerste buitenlandse soloreis. Hij kwam er vlakbij prinses Diana te zitten, toen de beroemdste vrouw op aarde. Onze kroonprins had de nodige instructies meegekregen. Hij mocht niet meedoen aan eerbetoon voor de vorige keizer, de één jaar ervoor overleden Hirohito. Die was immers een oorlogsmisdadiger in de ogen van vele Nederlanders.

In zijn naam begingen Japanners vele oorlogsmisdaden en de mensen in de jappenkampen moesten elke dag beginnen met een buiging voor de keizer. Sommigen werden gedwongen om daarbij ‘Banzai!’ te scanderen, ‘Leve de keizer!’ Het is ook de uitroep die wordt gedaan als de nieuwe keizer is ingehuldigd. Dat Hirohito na de oorlog mocht aanblijven, voelde voor veel overlevenden en nabestaanden van slachtoffers alsof Hitler had mogen aanblijven. De vergelijking is niet correct, maar hoe dan ook was het bizar dat hij tot aan zijn dood in 1989 gewoon keizer is gebleven. Hij zat maar liefst 63 jaar op de troon en zijn grootste straf na de oorlog was dat hij voor de radio moest verklaren dat hij geen God was maar een mens…

De Amerikanen lieten hem aan de macht blijven, omdat de monarchie afschaffen tot een burgeroorlog in Japan zou kunnen leiden én omdat Hirohito een belangrijke rol kon spelen bij het veranderen van de gesloten Japanse maatschappij. En dat heeft hij ook gedaan, zodat hij in eigen land veel minder omstreden was dan daarbuiten. Willem-Alexander had echter strikte opdracht geen ‘Banzai’ te roepen als Akihito, de zoon van Hirohito, was ingehuldigd, om de vele getroffenen niet voor het hoofd te stoten. Diana deed het ook niet omdat ook vele Britten de Japanse bezetting in werkkampen door honger, ontbering en ziektes niet hadden overleefd. Keizer Akihito veranderde veel. Waar Japan aanvankelijk het oorlogsverleden ontkende en negeerde en ook geen herstelbetalingen wilde doen aan de slachtoffers, ging Akihito in gesprek met mensen die onder het Japanse juk hadden geleden. Hij boog voor monumenten van slachtoffers. En nu zijn zoon keizer is, zal het land vrijer zijn van het oorlogsverleden, omdat het inmiddels wel schuld heeft bekend. In het boekje met instructies voor de ceremonie dat de gasten kregen, stond dat er bij inhuldiging van keizer Naruhito massaal driemaal ‘Banzai!’ geroepen moesten worden. Buitenlandse gasten – zo stond er nu – hoefden dat niet te doen. En deden dat ook nog steeds niet.

Agenda 2019 Koninklijk huis

4 november 2019

Máxima reikt de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit in Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam.

5 november 2019

De koningin opent  de Pensioen3daagse in Utrecht.

6 november 2019

Máxima woont de confe­renties van SchuldenlabNL in Utrecht en de European Venture Philanthropy Association in Den Haag bij. Prinses Beatrix is bij een pleeggrootouderdag in Alkmaar.

8 november 2019

Prinses Beatrix is bij het jubileumsymposium van stichting Bioweten­schap­pen en Maatschappij in Rijksmuseum Boerhaave, Leiden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren