Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Een nieuwe boom planten

Vanaf november tot eind maart is het een goede tijd om een boom in de tuin te planten. Dit moet gebeuren als het blad van de boom is.

Een eikenboom moet dus pas na begin december geplant worden. Maak een plantgat dat een derde dieper is dan de wortels, maar minimaal vijftig centimeter diep. En de doorsnede moet flink wat groter zijn; minimaal zestig bij zestig centimeter. Voeg wat compost toe in het plantgat, dit bevordert de vorming van haarwortels. Plant een boom nooit te diep, de bovenkant van de kluit of wortels moet gelijk met de grond. Als je te diep plant, krijgen de wortels te weinig zuurstof en kan de boom doodgaan. Als het plantgat gevuld is, de grond vastlopen, zodat de wortels contact krijgen met de aarde. Zet één of meer palen bij de boom, afhankelijk van de grootte. De paal moet twintig tot dertig centimeter vanaf de boom staan. Bevestig de boom met een boomband of zacht touw van één centimeter dik. Zorg er vooral in maart voor dat de boomkluit niet uitdroogt. De boompaal kan na drie of vier jaar verwijderd worden.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren