Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

HOE WERKT EEN KLEURENDOEKJE?

Lezeres Nan Dekker (87) draaide vroeger allemaal aparte wasjes, omdat ze bang was dat de kleuren zouden doorlopen.

Nu gooit ze de hele regenboog aan was bij elkaar in de wasmachine en dankzij de kleurendoekjes wordt haar was niet meer grauw. Zij wil weten hoe dit kan. De zogeheten Colour Catchers werken als een magneet op de vrijgekomen kleuren, waardoor je witte én bonte was bij elkaar in de trommel kunt gooien. De doekjes bestaan namelijk uit positief geladen polymeren. Dat is een duur woord voor grote moleculen die bestaan uit lange ketens van gelijke delen. De kleurstoffen in je wasgoed zijn juist negatief, waardoor het doekje de kleuren als het ware absorbeert. Rode kleuren geven het snelst af. Als u ze altijd gebruikt, kan het wasgoed wel sneller vervalen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren