Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Elizabeth’s schoeneninloper

We vinden het inmiddels de normaalste zaak van de wereld dat de koning of koningin voor een televisiecamera gaat staan om op de actualiteit te reageren. Of de koningin Duncan Laurence succes wil wensen voor het Eurovisie Songfestival?

Geen probleem. Zelfs over zijn baard wilde Willem-Alexander wat zeggen. “Hij blijft totdat hij er vanaf gaat”, merkte de koning snugger op. En wat vindt de koningin ervan? Grote ogen bij de koning. “Denkt u dat ik deze baard zou hebben als mijn vrouw het niet mooi zou vinden?” De koningin had net buiten beeld mee staan luisteren en alle aanwezigen draaiden zich naar haar. Hoewel iedereen weet dat de koningin zich met het uiterlijk van haar man bemoeit, begon ze nu een beetje te blozen. “Het staat hem goed”, zei ze. In het grote interview rond de vijftigste verjaardag van eerst de koning en daarna die van zijn broer, prins Constantijn, lieten de twee mannen hun emoties zien. Amper zes jaar geleden was een quote van het staatshoofd over actuele gebeurtenissen zeer ongebruikelijk. Koningin Beatrix heeft een paar interviews gegeven waarin ze vooral over de inhoudelijke kant van het koningschap wilde praten. Privézaken kwamen mondjesmaat aan de orde en met zichtbare tegenzin werden die beantwoord. Haar ouders, koningin Juliana en prins Bernhard, waren een stuk openhartiger.

De Britse koningin Elizabeth heeft zich nooit laten interviewen. In het beste geval had ze een gesprek met iemand en daarin vertelde ze dan voornamelijk trivia. Dat de banken van een bepaalde koets zo hard waren of dat ze loodzware kroon die ze bij de opening van het parlement draagt, al dagen daarvoor moest gaan dragen om aan het gewicht te wennen. In de vorige eeuw hadden haar voorlichters genoeg gezag om zaken recht te zetten, als in de media onzinberichten verschenen. Bovendien lukte het haar toen beter om te accepteren dat er nu eenmaal veel verzonnen verhalen in de media kwamen. Maar nu ze de 90 is gepasseerd, wordt ze kennelijk toch ingehaald door een gevoel dat mensen een onjuist beeld van haar hebben. En dus heeft ze haar kleedster en persoonlijk assistent Angela Kelly een boek laten schrijven over hun bijzondere relatie.

Niemand is zo close met de Queen als Angela. En zij vertelt in haar onlangs verschenen boek ‘De keerzijde van de medaille’ op een aantal punten hoe zaken werkelijk zitten. Zo was er veel kritiek geweest op Michelle Obama die haar arm om The Queen heen sloeg. Dat was een inbreuk op het protocol, schreven de kranten. Onzin, schrijft Kelly, Hare Majesteit is gesteld op Michelle en die mocht dat gewoon doen. Ook het beeld van de stijve Elizabeth wordt rechtgezet. De Queen houdt ervan om mensen voor de gek te houden. Ondertussen geeft Angela Kelly ook de geheimen van de kleding prijs en vertelt ze dat zij en Elizabeth als zussen met elkaar omgaan, maar ook dat ze schoenen van de 93-jarige vorstin inloopt…

Agenda 2019 Koninklijk huis

14 november
Prinses Beatrix en prinses Margriet wonen het Nederlands Balletgala bij in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren