Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Het nieuwe trouwen

Opnieuw de huwelijksgelofte uitspreken is in

Het traditionele huwelijk in het gemeentehuis krijgt steeds meer concurrentie. Niet alleen kun je tegenwoordig (bijna) overal trouwen, je kunt ook je eigen trouwambtenaar regelen. En opnieuw trouwen op
je huwelijksjubileum wint snel aan populariteit.

Moderne huwelijken worden vaak voltrokken door een BABS, ofwel een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Deze is beëdigd door de rechtbank, in dienst van een gemeente of werkzaam als zelfstandig trouwambtenaar. Mirjam Buys is al vijftien jaar BABS en tevens weddingplanner en ceremoniemeester. Zij heeft al een stuk of 750 huwelijken voltrokken. “De meeste huwelijken vinden plaats in mijn eigen woonplaats Haarlem, maar ik ben ook in New York en in de Dordogne geweest om een ceremonie te voltrekken. Laatst had ik nog een spoedhuwelijk. De gemeente vroeg me of ik de volgende dag iemand thuis wilde trouwen. De aanstaande echtgenoot was ongeneeslijk ziek en had nog maar heel kort te leven. Dat is natuurlijk een mooie, maar droevige gebeurtenis.”

Je bent niet zomaar BABS

Er zijn basiscursussen voor trouwambtenaar. De kosten bedragen al gauw 330 euro. Mirjam deed echter twee proefhuwelijken met twee stadhuisbodes die zij ‘in de echt verbond’. “Toen was ik geslaagd en werd ik namens de gemeente Haarlem door de rechtbank beëdigd.”Je kunt gratis trouwen, meestal door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Dat wordt vaak een nulpakket genoemd. Dan kom je met je getuigen, er wordt geen toespraak gehouden en meestal sta je binnen tien minuten buiten. Er zijn heel wat bruidsparen die dit doen en vervolgens een spetterend ceremonieel huwelijk elders – zelfs in het buitenland – laten voltrekken.

De meeste buitengewone trouwambtenaren vragen tussen de 700 en 1.000 euro voor hun werkzaamheden. De goedkoopste is misschien wel Marinus Jilderda uit Franeker. Hij vraagt slechts 250 euro. “Ik heb een autorijschool”, vertelt hij. “Ik hoef er niet aan te verdienen. Het is gewoon een liefhebberij.”Jilderda is niet beëdigd. “Dat is zo’n gedoe in onze gemeente. Dus de stelletjes trouwen eerst snel op het gemeentehuis en daarna doe ik elders de ceremonie. Laatst nog in een bos bij Appelscha.”

‘Trouwen is maatwerk’

Mirjam Buys neemt haar werk uiterst serieus. “Trouwen is maatwerk. Toen ik in 2004 begon, wilden de kandidaat-echtparen liever niet dat ik tijdens mijn speech vertelde dat ze elkaar via datingsites of social media hadden leren kennen. De laatste jaren is dit echter de gewoonste zaak van de wereld geworden.” Ze maakt bijzondere dingen mee. “Een bruidspaar dat geen ringen wilde maar tatoeages die al waren voorbewerkt en die na het ja-woord door een professional ter plekke werden voltooid. En wat dacht u van het bruidspaar dat de ringen was vergeten. De trouwringen van de ouders werden ter plaatse van de vingers gehaald en door het bruidspaar gebruikt.” Mirjam houdt van een stijlvol huwelijk, dus als u een clown als huwelijksvoltrekker wilt, moet u haar niet bellen.

Zo emotioneel…

Mirjam en andere trouwambtenaren signaleren de trend dat steeds meer mensen hun trouwbelofte opnieuw uitspreken. “Soms heel serieus, om aan iedereen te laten zien hoe verliefd ze nog zijn. Maar ook voor de gein. Het gebeurt vooral bij een kroonjaar. Niet zelden wordt het echtpaar totaal verrast door hun kinderen die dit organiseren. Ik kan tijdens deze ceremonie ook een verhaal houden over wat het echtpaar in al die jaren allemaal heeft meegemaakt. Alles is mogelijk.” Het overkwam uw verslaggever en zijn vrouw een jaar geleden toen zij veertig jaar getrouwd waren. Mirjam Buys voltrok het ‘huwelijk’ in een prachtig café. Want volgens de kinderen bivakkeerde pa in die veertig jaar het vaakst in de kroeg…  Buys vertelt: “Er zijn ook heel emotionele gebeurtenissen bij. Een echtpaar van in de tachtig dat op verzoek van hun kinderen na zestig jaar huwelijk nog eens de trouwbelofte uitsprak. De manier waarop ze elkaar in de ogen keken, hoe ze elkaar vasthielden en na het ja-woord elkaar heel intens een kus gaven… Zakdoeken werden van alle kanten aangereikt.”

Een BN’er als trouwambtenaar

Ook bekende Nederlanders kunt u als BABS inhuren. Imca Marina was de eerste. Onlangs werd bekend dat BN’er Frits Sissing met een groep vrienden een bureau is gestart met bekende trouwambtenaren zoals Ellie Lust en Irene Moors die u tegen ongetwijfeld veel geld kunt contracteren. De actiefste is acteur Dirk Zeelenberg (50), onder meer bekend van de series ‘All Stars’ en ‘Divorce’. Zijn enthousiasme als trouwambtenaar is aanstekelijk. Hij vertelt: “Ik heb dit jaar al een stuk of vijftien huwelijken in het buitenland gedaan. Dat zijn ceremoniële huwelijken, want je moet in Nederland het papiertje halen. Dit werk is het allerleukste dat ik in mijn leven heb gedaan. Het is voor heel veel mensen de belangrijkste dag in hun leven. Sterker: ze vieren dan het leven en kijken hun verdere leven op deze dag terug. Als ze mij vragen, kiezen ze niet voor het voorspelbare boterbriefje op het stadhuis. Met de voorbereiding van een huwelijk ben ik vijf tot zes dagen bezig. Eerst dient het echtpaar een hoop vragen te beantwoorden. Daarna ga ik uitgebreid met ze praten. Of ik ga eerst met ze praten. Ik vraag om foto’s en video’s en met het schrijven van een speech ben ik wel twee dagen bezig. Met veel liefde, emotie en natuurlijk humor.”

Daar hangt een fors prijskaartje aan, maar Dirk wil geen bedragen noemen. “Dat hangt af van de datum, de tijdsduur, de plaats, de grootte van de ceremonie, enzovoorts. Ik trouw de strafrechtadvocate die met een medisch specialist in het huwelijk treedt, maar ook de gymleraar met zijn voormalige leerling. Het kunnen heel dure bruiloften zijn, maar ook een doorsnee trouwerij voor dertien man met een kop koffie en een kletskop.”

Zien we Dirk Zeelenberg nog terug als acteur? “Dat heb ik nu dertig jaar gedaan en ik heb het acteren best wel gezien. Ik ben nu alleen maar met trouwen bezig. Dat is veel leuker dan acteren en ik wil dit tot mijn dood doen.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren