Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Gezonder in een opgeruimd huis

Ons huis en onze spullen zijn net een boom. Als we niet regelmatig snoeien, reiken de takken tot aan de hemel en op een dag kunnen we de zon niet meer zien. Maar met een aantal eenvoudige tips en een simpel schoonmaakschema houden we ons huis onder controle en onze geest gezond!

Mensen in een huis dat volgestapeld is met stoffige spullen van vroeger zijn een vertrouwd beeld. Als we ouder worden en de mensen om ons heen vallen weg, dan kunnen die tastbare herinneringen steeds meer waarde krijgen. Ze vormen een brug naar de tijd die voorbij is en de mensen die we zijn verloren. Maar er komt een moment dat de tijd die we nog te leven hebben te kort is om al die spullen door onze handen te laten gaan. Die boeken en oude langspeelplaten staan alleen maar huismijt te verzamelen. En de kinderen komen na het overlijden van hun ouders terecht in een labyrint van memorabilia.

Onze omgeving doet iets met ons

Een schoon en opgeruimd huis daarentegen geeft een goed gevoel. Dat is geen inbeelding, want uit onderzoek blijkt dat mensen in een rommelig huis meer stress ervaren, terwijl ze in een opgeruimd huis ontspannen (net als in een huis met groene planten). Onze omgeving doet iets met ons. Een fijn opgeruimd en prettig huis geeft ons een gelukkiger gevoel én het houdt ons gezond. Een rommelig huis herinnert ons er onbewust voortdurend aan dat er nog werk aan de winkel is, waardoor we geen moment rust hebben.

Meer kans op ongelukjes

Als iemand zijn bed inbouwt tussen dozen vol spullen, kan hij misschien niet goed slapen of kan hij ’s nachts zijn teen stoten. Nog een reëel gevaar: liggen er veel kleedjes en kleine spullen op de vloer, dan is de kans op struikelen groter en daar komen gebroken heupen van. Deze inzichten sluiten aan bij wat de Chinese Feng Shui-leer zegt, namelijk dat de omgeving ons beïnvloedt en dat we gebaat zijn bij een huis met rust, ruimte, orde en overzicht.

Vooral stof is slecht voor ouderen

Bovendien geldt: hoe eenvoudiger en opgeruimder een huis is, hoe makkelijker het is om schoon te houden. Als een huis alleen zou bestaan uit een kale vloer, duurt schoonmaken slechts tien minuten. Even met de dweil erdoor en klaar. Maar naarmate er meer spullen aanwezig zijn, wordt het schoonmaken steeds ingewikkelder en langduriger. De stoelen moeten verschoven worden om het stof uit verborgen hoeken te verwijderen en planten en potten moeten van hun plek. Of de huishoudladder moet eraan te pas komen om ook de hoogste plekken schoon te maken. Voor iemand van veertig is dat misschien een makkie, maar voor iemand van tachtig is dat meestal geen pretje. Terwijl het verwijderen van stof extra belangrijk is, omdat longklachten eerder kunnen opspelen in een stoffige omgeving. Dat is dus nog een reden om te zorgen voor een eenvoudig en ordelijk interieur. Wat niet hetzelfde hoeft te betekenen als saai. Met warme kleuren en materialen is elk huis om te toveren tot een paleis. Een website als pinterest.com is een bron van inspiratie voor het inrichten van een opgeruimd én gezellig huis.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren