Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Ger Copper blijft positief ‘Goochelen gaat niet meer, mijn vingers verkrampen’

Hij haalt net zo makkelijk een brandende kaars uit zijn binnenzak tevoorschijn als hij een vrachtwagen laat verdwijnen: Ger Copper (66) uit Assendelft is al vijftig jaar de meester van de magie. Noodgedwongen moet hij een stapje terugdoen, maar verzuurd is hij allerminst. “Het mooiste moet nog komen.”

Ger spreekt bijna net zo snel als dat hij spullen kan laten verdwijnen. In één adem switcht hij van Assendelft, het dorp onder de rook van Amsterdam waar hij opgroeide, naar zijn eerste truc – de verbrande cent – die hij in een winterboek van de ‘Margriet’ zag staan. Om vervolgens door te gaan met zijn achternaam, die eigenlijk Kopper is, maar die hij vanwege internationale allure al snel omdoopte tot Copper. Het is de deurbel die abrupt een eind maakt aan zijn enerverende monoloog. Heel even is het stil in het pittoreske huis aan de Dorpsstraat. De woonkamer oogt zo op het eerste gezicht enigszins leeg. Minimalistisch zou de moderne mens zeggen. Nog geen twee minuten later keert Ger weer terug. “Excuses, dat waren een paar kinderen uit de buurt. Of ik even een trucje wilde doen.”

‘Ik deed alles om op te vallen’

Vooral sinds hij op de basisschool een optreden heeft gegeven, is het raak. Ach, hij snapt het wel. “Goochelen laat je de magie van het leven weer even voelen”, zo legt hij uit.
Als kind wordt hij er meteen door gegrepen.
Ger: “Ik deed alles om op te vallen. Zo tapte ik moppen en speelde ik op mijn accordeon, maar met goochelen – zo ontdekte ik al snel – kreeg ik toch echt de meeste aandacht.” Eén van zijn toeschouwers tipt hem eens een kijkje te nemen bij illusionist Richard Ross, die op dat moment demonstraties gaf in zijn studio in Amsterdam. Het klikt meteen en Richard wordt na een stage een soort surrogaatvader voor hem. Ger: “Richard hielp me niet alleen met het uitdenken van mijn show, hij knutselde ook alle trucs mee in elkaar. Alles waar mijn vader vanwege zijn eigen schildersbedrijf geen tijd voor had.”


‘Mijn ouders kwamen nooit kijken’

Over zijn ouders is hij uitgesproken: het zijn lieve, hardwerkende mensen die hem altijd hebben gesteund. Ook al waren ze zelden bij zijn optredens aanwezig. Zo besluit zijn vader na het winnen van het wereldkampioenschappen goochelen in ’79, dat hij genoeg trucs voor de rest van zijn leven heeft gezien. En zijn moeder haakt niet veel later af, omdat ze spanning tijdens de show niet aan kan. Het maakt zijn succes er niet minder om. Ger reist uiteindelijk met zijn shows de wereld over en belandt zelfs op Broadway. Terugkijkend grossiert hij in ervaringen, de een nog mooier dan de ander, zoals zijn illusieshow vol wilde dieren waarmee hij kriskras door Spanje toert. Toch wordt hij er niet echt rijk van. Ger: “Ik heb mijn hele leven moeten sappelen, zelfs mijn winnende kandelaarsact heb ik uiteindelijk voor een habbekrats moeten verkopen. Daar was ik goed ziek van, maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik altijd artistiek en creatief ben gebleven. Ik móest wel.”


‘Het verhaal moet het ‘m doen’

Zonder die financiële noodzaak was de Dutch School of Magic er misschien ook wel nooit geweest. En dat terwijl het een nieuw elan in hem heeft aangewakkerd. Niemand minder dan Hans Klok, Nick Nielsen en Miki Dark schaafden in het diepste geheim hun acts bij in de zorgvuldig verbouwde garage naast zijn huis. Laatstgenoemde ging onlangs zelfs ‘viraal’ nadat hij Angela Groothuizen in ‘The Voice of Holland’ bijna met een mes had doorboord. Ger: “Mijn leven lang heb ik gezocht naar het geheim van een goede performance. Ik weet nu dat het ‘m niet in de trucs zit, maar in het verhaal dat je vertelt. Het gaat om de emotie die je bij je publiek oproept.” Vanwege schrijverskramp kan hij zelf alleen geen lange shows meer geven – zijn vingers schieten als het ware op slot – en na vijftig jaar op de bühne vindt hij het eigenlijk ook wel mooi geweest. Ger: “Hoe mooi is het dat ik mijn kennis nu kan doorgeven?”


‘Kan ik hier wel blijven wonen?’

Jaloers is hij allesbehalve, vooral Miki’s succes voelt als zijn succes en wat dat betreft staan ze pas aan het begin. Daarbij geeft hij binnenkort zijn eerste lezing, waarin alles samenkomt wat hij de afgelopen halve eeuw heeft mogen leren. Het begin van hopelijk vele. Ger: “We leven in een illusie. Wat weten we nu echt van onszelf? Onze kennis is slechts een topje van de berg. En tegelijk: wie durft te vertrouwen en bereid is hard te werken kan een leven vol magie verwachten.” En als het even meezit eentje zonder geldzorgen, want van zijn AOW, die hij in november voor het eerst krijgt, kan hij niet in dit huis blijven wonen. Ger: “Ik heb dit huis twintig jaar geleden van mijn Black Art Shows kunnen kopen. Het zou leuk zijn als ik nu eindelijk eens kan inrichten.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren