Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Mijn dochter bezoekt mij niet meer

Ik ben gehandicapt en lig thuis op bed. Mijn dochter en haar man kwamen af en toe even langs voor een kopje koffie.

In mei 2017 heb ik haar gemaild dat ze, ondanks dat ze het druk hebben, best vaker zouden kunnen komen, omdat zij op loopafstand van ons wonen. In oktober 2017 kwamen zij om daarover te praten. Zij zei: “Het is jouw probleem en ik los het niet op. Wanneer jij wilt dat wij langskomen, moet jij ons maar uitnodigen.” Maar ik vind het niet normaal dat ik mijn kind uit moet nodigen voor een bezoekje. Oktober 2018 heb ik haar een brief geschreven om te vragen of wij de draad weer op kunnen pakken. Maar daar kreeg ik geen reactie op. Het gesprek is nu bijna twee jaar geleden en ik heb haar nooit weer gezien.

Sjoerdtje

Och, wat is dit nu toch een verdrietige situatie. Wat mij altijd bevreemd, is dat sommige ouders en kinderen zo moeilijk met elkaar kunnen communiceren. Verwachtingen spelen vaak een rol. De ouders verwachten dat de kinderen voor hen klaarstaan als het minder met ze gaat, omdat zij de kinderen hebben grootgebracht. Helaas gaat die vlieger niet altijd op. Waar dat aan ligt? Daar zijn diverse antwoorden op te vinden. Een ouder kan onbedoeld ooit een kind gekwetst hebben, wat misschien nooit echt is uitgesproken. Of het kind verwachtte vroeger meer steun tijdens een bepaalde periode of in een situatie dan het kreeg. Dat de ouders niet bij machte waren om te helpen, wordt vaak niet gezien. Kortom, er zijn vele redenen waarom een kind de ouder de rug toekeert. Wat ik lees, is dat hier ook een verkeerd verwachtingspatroon speelt. U verwacht dat uw dochter zomaar aankomt waaien en uw dochter verwacht een uitnodiging. Een uitnodiging is ook wat overdreven vind ik, gezien de formaliteit daarvan, maar u kunt het wellicht in de vragende vorm verpakken? Dus: “Wanneer kom je weer eens langs? Ik mis je.” Ik denk dat het verstandiger is te stoppen met brieven schrijven, maar beter gewoon de telefoon pakken en haar die vraag stellen. Houdt u me op de hoogte hoe dat gesprek verloopt?

Myrna Goossen
beantwoordt elke week vragen op basis van haar praktijk­gerichte studie psychologie en haar eigen levenservaring.

U kunt uw probleem aan Myrna voorleggen via haar persoonlijke e-mail­adres myrna@maxmagazine.nl.

Per post kan ook:
Redactie MAX Magazine, t.a.v. Myrna, Postbus 277, 1200 AG, Hilversum.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren