Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Waarom bruto terugbetalen wat je netto ontvangen hebt?

We moeten 3.300 euro terugbetalen van onze AOW-partnertoeslag. Maar wat we terug hebben betaald is het bruto bedrag, terwijl we het netto uitgekeerd hebben gekregen. Klopt dat wel? De SVB zegt van wel.

Mevr. Jansen

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft gelijk, u betaalt niet te veel. Stel dat u bruto 700 euro te veel aan toeslagen heeft ontvangen. Daar is 150 euro belasting over ingehouden. Uw man heeft dus 550 euro aan partnertoeslag ontvangen. Maar de SVB wil nu graag 700 euro terug van u. Dat lijkt oneerlijk, want u betaalt nu 150 euro meer terug dan u netto gekregen heeft. Maar toch is dat niet zo. In het jaar van de terugbetaling gaat uw belastbaar inkomen niet met 550 euro, maar met 700 euro omlaag. Daardoor hoeft u minder belasting te betalen dan u gedaan heeft. Dat zal ongeveer het bedrag van € 150 zijn. Dat geld krijgt u van de Belastingdienst terug of u hoeft het minder te betalen. Via de omweg van de belastingaangifte betaalt u uiteindelijk per saldo niet meer dan het netto ontvangen bedrag terug. Je moet ten opzichte van de Belastingdienst overigens kunnen bewijzen dat de afgetrokken bruto bedragen ook feitelijk zijn betaald. Dus u moet uw betalingsbewijzen goed bewaren.

Heeft u ook een geldvraag? Mail of schrijf dan naar onze financieel journalist Jaap Roelants. Hij behandelt iedere week een selectie uit uw vragen in deze rubriek en geeft op veel van uw andere vragen ook persoonlijk antwoord. Wilt u uw naam niet vermeld hebben? Geef dat dan duidelijk aan. Schrijf naar MAX Magazine, Postbus 277, 1200 AG Hilversum of stuur een mail: redactie@maxmagazine.nl
o.v.v. ‘Geldvragen’.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren