Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

De andere kant van onze Tourhelden

Zeventien Nederlanders droegen in de Tour de France de gele trui. Ik heb ze allemaal minstens één keer gesproken. Dus ook de vier renners die inmiddels niet meer onder ons zijn: Wim van Est, Wout Wagtmans, Gerrie Knetemann en Gerrit Voorting.

Boerenzoon Van Est kwam bij mijn ouders thuis. Met Woutje maakte ik af en toe een praatje op straat in zijn woonplaats St. Willebrord. De Kneet, bij wie ik regelmatig op de koffie ging, roddelde graag over wat zich in de wielerjungle afspeelde.

Gele truien kwijt
Voorting vertrouwde me een paar jaar voor zijn dood in zijn kamer in het Heemskerkse verzorgingshuis Westerheem toe van drie dingen grote spijt te hebben. Dat hij tijdens zijn glorietijd geen doping had gepakt en dat hij in totaal zo’n 25.000 euro had uitgeleend, net als twee van zijn vier ingelijste gele truien. U raadt het vast: zowel het geld als de truien nooit teruggezien.
Hij barstte in snikken uit. “Schofterig”, snotterde de toen nog vitale negentiger. Omdat hij bleef huilen, drukte ik met zijn toestemming op een belletje. Binnen een minuut stapte een verzorgster binnen. Ze nam Gerrits hoofd liefdevol in haar armen en troostte hem.

Er gloort hoop
En nu ontroert Johan van der Velde me. Twee keer ‘le maillot jaune’, maar vooral de man die Joop Zoetemelk in 1980 naar de eindzege loodste. Terwijl ik dit schrijf, vecht de door acute leukemie getroffen voormalige wielertopper in het Erasmus MC voor zijn leven. Slaat de beenmergtransplantatie aan, dan biedt dat enig perspectief. Volgens zijn boezemvriend Jacques Hanegraaf (twee dagen geel), die aan zijn ziekenhuisbed zat, gloort er hoop. “Best kans dat Johan de heftige oorlog in z’n lijf wint, want een zware bacteriële infectie heeft hem er niet onder gekregen”, vertelde Jacques.

Spijt van de scoop
Johan is me dierbaar. Bijna dertig jaar geleden onthulde ik waardoor hij was afgegleden. Inbraken, verzekering opgelicht, diep in de schulden. Het gevolg van verslaving aan amfetamine. Ik breng het naar buiten, anders doet een ander het, redeneerde ik. Later kreeg ik spijt van deze scoop. Johan, iemand met een zachtaardig karakter, vergaf het me uiteindelijk. Onze contacten zijn al lang weer goed.

Lefgozertje
De laatste landgenoot die het felbegeerde tricot veroverde, was Erik Breukink. Luxemburg, 1989. Erik erkent zelf: de hoogste tijd voor een opvolger. Dat zou het Amsterdamse lefgozertje Dylan Groenewegen kunnen zijn, want het ligt voor de hand dat de eerste etappe, Brussel-Brussel, op een massasprint uitdraait. “Dylan droomt van de gele trui”, leert een telefoontje aan zijn vader Gerrie. “Mijn vrouw Andrea en ik ook. Wij zijn z’n grootste fans en logeren vier dagen in een Brussels hotel. Onze stoere zoon vindt het fijn te weten dat we dicht bij hem zijn.”

Tour de France
Zaterdag 6 juli t/m zondag 28 juli Dagelijks NOS
Studio Sport en Eurosport

Journalist en sportliefhebber Louis Bovée geeft zijn persoon­lijke vooruitblik op de komende sportweek.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren