Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column Jan: Mensen-tv

Terug van vakantie vertelde een MAX-collega mij dat hij op doorreis in Spanje een bezoek had gebracht aan Polopos, het kleine dorp uit de gelijknamige reality- tv-serie van RTL.

Hij was er door enkele deelnemers gastvrij ontvangen en in hun casa’s rondgeleid. Wat hem het meest was opgevallen, is dat het beeld dat hem op tv werd voorgeschoteld van de karakters en persoonlijke eigenschappen van de deelnemers zo ver afstond van de echte mensen van vlees en bloed zoals hij ze had ontmoet. De nieuwe dorpsbewoners beklaagden zich ook dat ze eenzijdig belicht werden en dat bepaalde gebeurtenissen uitvergroot worden uit effectbejag om er ‘spannende tv’ van te maken. Waar ik mij persoonlijk groen en geel aan erger is dat kijkers op social media dat eenzijdige beeld nog eens uitvergroten door de deelnemers verwensingen naar het hoofd te slingeren of belachelijk te maken om hun uiterlijk. Stelt u zich eens voor dat ik u op straat zou tegenkomen en u recht in het gezicht bijvoorbeeld zou uitmaken voor ‘plofkip’. Dat laat je toch wel uit je hoofd, maar op social media blijken dat soort fatsoensnormen niet te gelden. Ook deelnemers aan ons programma ‘Droomhuis gezocht’ liggen helaas weleens onder vuur op Twitter en Facebook. Gelukkig blijft dat de kampeerders van ‘We zijn er Bijna!’ meestal bespaard. Misschien wel vanwege de mooie gesprekken die Martine van Os met ze voert. Echt authentieke, menselijke televisie!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren