Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Druiven snoeien

Begin juni is het weer tijd voor de zomersnoei van druiven. Dit doen we om te zorgen dat de druiven kunnen groeien en er niet veel energie van de plant in het vormen van blad gaat zitten. Begin juni zijn de druiventrosjes al goed zichtbaar. Laat twee of drie bladeren na de tros zitten en snoei de rest weg. Ook niet dragende scheuten kunnen ingekort worden. Omstreeks deze tijd krijg ik altijd veel vragen over bobbeltjes op het druivenblad. Bij veel tuincentra zegt men dat dit door een schimmel wordt veroorzaakt en de schimmeldodende middeltjes (helaas bijna altijd giftig) vliegen dan over de toonbank. De veroorzaker is echter de druivenviltmijt, deze beestjes zuigen aan de onderkant van het blad, waardoor de bobbeltjes aan de bovenkant ontstaan. Men moet dan de onderkant bespuiten met een insectendodend middel, bijvoorbeeld Spruzit-R. De ergst aangetaste bladeren kan men ook verwijderen. Geef druiven altijd water via de grond. Nooit de bladeren natspuiten, hierdoor verspreiden schimmels zich. Een beetje mest geven rond deze tijd is altijd prima.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren