Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Zelftest baarmoeder­halskanker net zo nauwkeurig

Een zelfafnametest voor baarmoederhalskanker is net zo nauwkeurig als het uitstrijkje bij de huisarts.

Dat concluderen onderzoekers van Amsterdam UMC, Radboudumc en Erasmus MC na een studie onder 14.000 vrouwen. Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom krijgen ze elke vijf jaar een uitnodiging zich gratis te laten onderzoeken. Wie liever geen uitstrijkje laat maken, krijgt de mogelijkheid te kiezen voor een zelfafnameset. “We hopen dat de resultaten van deze studie eraan zullen bijdragen dat de zelfafnameset in de toekomst breder ingezet zal worden”, vertelt prof. Hans Berkhof (Amsterdam UMC). “Als de zelfafnameset het uitstrijkje zou vervangen, kan dit leiden tot een daling van negentig procent in het aantal uitstrijkjes bij de huisarts.” Uitstrijkjes zijn alleen nog nodig als uit de resultaten van de zelftest blijkt dat iemand drager van het HPV-virus is.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren