Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Ik wil thuis blijven wonen

De laatste maanden voel ik een toenemende druk van mijn kinderen om het huis waar ik zo veel jaren met veel plezier met wijlen mijn man heb gewoond, in te ruilen voor een aangepaste woning. Natuurlijk, ik ben 82 en het gaat allemaal wat moeilijker met de trappen en het onderhoud van de tuin. Maar mag ik alsjeblieft zelf beslissen of het me niet te veel wordt?

Uiteraard wilt u thuis blijven wonen; ik ken een vergelijkbare situatie. De hersenen van een kennis zijn nog goed op wat ouderdomsvergeetachtigheid na. Het lukt volgens hem nog prima in zijn eentje thuis. Er is hulp van alle kanten. Twee keer per week komt iemand twee uurtjes het huis schoonhouden en er is een tuinman. Maar… de keren dat hij zijn enige kind opriep na het overlijden van zijn vrouw omdat hij zich niet goed voelde, zijn veelvuldig geworden. Het drukt zwaar op het leven van die zoon. Iedere keer 40 kilometer heen, eventueel blijven slapen en weer terug. Hulde voor die zoon. Niet alleen vanwege de lichamelijke inspanning die het kost om zijn vader te blijven bijstaan, maar zijn werk lijdt eronder en de eigen thuissituatie wordt vaak ontregeld. Vergeet niet de emotionele gevolgen. De keren dat hij met het hart in de keel in de auto is gesprongen, zijn inmiddels ontelbaar. Omdat hij dacht te laat te komen na een val, omdat zijn vader de telefoon niet opnam omdat die niet op de lader lag of omdat zijn vader duizelig was en hij met eigen ogen wilde zien hoe de situatie was… En zo is er iedere keer weer wat. Ik wilde u graag dit voorbeeld geven, zodat u ziet dat liefde voor ouders en dus voor hen zorgen een grote impact kan hebben op de kinderen. Dat is natuurlijk niet erg, helemaal niet, maar als het even kan is het wel fijn als beide partijen oprecht het beste voor elkaar willen en daarnaar handelen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren