Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Scheidsrechter kan niet meer sjoemelen

In een openhartige bui vertrouwde Frans Derks, wiens columns ik vele jaren optekende, me eens toe vaak Ajax te hebben bevoordeeld. Hij voelde zich namelijk Amsterdammer en Sjaak Swart en Bennie Muller behoorden tot zijn boezemvrienden. Leo Horn, zijn arbitrale leermeester, begeleidde scheidsrechters van Europa Cupwedstrijden van Ajax. Hij vertelde me dat hij ze gunstig probeerde te stemmen door in hun colbert een envelopje met geld te stoppen. Verhalen uit lang vervlogen tijden.

Zuiverder spel
Ik denk dat het huidige scheidsrechterskorps niet anders kan dan zich onafhankelijk opstellen, want er valt nauwelijks meer te sjoemelen. Door de komst van de videoscheidsrechter lijkt het spel ‘zuiverder’ geworden. Andere kant van de medaille: de VAR begint de baas in het veld steeds meer naar de kroon te steken. Zo blijf ik het een beetje zielig vinden voor Björn Kuipers, onze allerbeste leidsman, als hij krijgt ingefluisterd een beslissing in heroverweging te nemen. Het souffleren vanuit de regieruimte schijnt soms te gebeuren door een assistent van de assistent.

Vak apart
En dat schuurt, stelt scheidsrechterscoryfee Mario van der Ende. Met optredens tijdens één EK en twee WK’s bouwde hij een prachtige staat van dienst op. Hij voorspelt dat de VAR in de toekomst eindverantwoordelijk wordt in plaats van de scheidsrechter. “De videoscheidsrechter moet de beelden perfect kunnen interpreteren. Een vak apart. Ik pleit voor de aanstelling van een groep experts”, zei Mario mij. Experts zonder persoonlijke binding met de scheidsrechter. “Want het mag niet zo zijn dat Danny Makkelie ergens achter het scherm zit en een paar dagen later samen met de scheidsrechter van die wedstrijd, Pol van Boekel, naar een Europees duel afreist.” De scheids ‘verbaliseert’, de hooggekwalificeerde videoscheidsrechter bepaalt. Van der Ende heeft dikwijls bewezen een visionair te zijn, dus die kant gaat het uiteindelijk onherroepelijk op.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren