Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Marc Netto: De Dagobert Duck van Ajax

Van de voetballer Marc Overmars kon ik onwijs genieten. Zijn hoge snelheid, zijn onnavolgbare dribbels, zijn onvoorspelbare acties als rechts- en linksbuiten en zijn schoten op doel vanuit allerlei posities waren een lust voor het oog. Wat ik nooit vergeet, is dat de Veluwse dorpsjongen me bij onze eerste ontmoeting in 1993 ’meneer’ noemde.

Ik herinner me ook dat hij zich niet alleen lyrisch toonde over zijn Ajaxcoach Louis van Gaal, maar ook het bedrijfje van zijn vader Ben aanprees. Overmars sr. verhuurde trouwauto’s. Of ik dat niet onvermeld wilde laten. “Ik vond Marc een hele stille jongen. Nooit het hoogste woord, geen bluffer. Zijn oogjes straalden gigantische slimheid uit. Hij is het prototype van stille wateren, diepe gronden. Nog steeds!” vertelt Sonny Silooy, zijn voormalige ploeggenoot, me telefonisch. Zuur gezicht Hoewel Marc zakken vol poen verdiende, gaf hij uitsluitend het hoognodige uit. Als de Ajacieden op maandagavond op het Leidseplein uit eten gingen, gooiden ze na afl oop van het diner hun creditcard in een mandje. De eigenaar van het pasje dat de dienstdoende ober eruit haalde, moest voor iedereen betalen. “Was Overmars de sigaar, dan trok hij een zuur gezicht, betaalde en verliet onmiddellijk het restaurant”, hoorde ik ooit van oud-medespeler Michel Kreek. Topaankopen Overmars’ handelsgeest en zuinigheid hebben Ajax een godsvermogen opgeleverd. De aandeelhouders van de beursgenoteerde organisatie omarmen hem. In de Johan Cruijff Arena hield de directeur spelersbeleid aanvankelijk de vinger op de knip. Een aantal spelers verkocht hij met dikke winst, versterkingen aantrekken gebeurde slechts mondjesmaat. Tot de raad van commissarissen hem er nadrukkelijk op wees dat hij eindelijk eens geld moest gaan uitgeven om kampioen te kunnen worden en Europees mee te draaien. ‘Marc Netto’, zoals zijn bijnaam luidt, plukte Tadic weg bij Southampton en haalde Dailey Blind terug. Topaankopen voor in het wereldje redelijke bedragen. Op voorsprong Dat Ajax financieel en sportief weer hoogtijdagen beleeft, is in mijn ogen hoofdzakelijk de verdienste van de Dagobert Duck van de Amsterdamse club. Ten opzichte van Feyenoord staat Ajax qua spelersbeleid mijlenver voor.

Feyenoord-Ajax ZONDAG 27 JANUARI 14.30 UUR FOX SPORTS

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren