Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column Jan: Doodsmak

Ik bezoek regelmatig ouderen thuis en vaak valt me daarbij op hoe gezellig en knus de woning is ingericht met losse vloerkleedjes en matjes, schemerlampjes, bijzettafeltjes en allerlei andere sfeerverhogende snuisterijen. En overal liggen kabels en verlengsnoertjes. Letterlijk levensgevaarlijk, zo blijkt uit recente cijfers van het CBS. Ongeveer negenduizend mensen van 65 jaar en ouder werden in 2016 (de laatste meting) met hoofdletsel opgenomen in het ziekenhuis, 31 procent meer dan drie jaar eerder. De belangrijkste oorzaak was een valpartij in en om het huis. Vooral hoogbejaarden lopen hoofdwonden op doordat ze onderuit gaan. Het aantal dodelijke valincidenten is ook fors gestegen. Elke dag overlijden nu al gemiddeld elf 65-plussers aan de gevolgen van een val en elke vijf minuten komt een oudere binnen op de spoedeisende eerste hulp (SEH) na een valongeval. Het aantal 65-plussers dat na een val op de SEH belandt, is in tien jaar met veertig procent gestegen zo meldde VeiligheidNL. Die treurige stijging is veel sterker dan op grond van de vergrijzing viel te verwachten en kan volgens mij niet los worden gezien van het kabinetsbeleid waardoor verzorgingshuizen gesloten werden en ouderen langer thuis moeten blijven wonen. Ondertussen kan het helemaal geen kwaad uw eigen woning of die van uw vader of moeder eens met andere ogen te bekijken en niet zozeer te letten op de gezelligheid alswel op de valveiligheid.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren