Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Waarom is gezond eten moeilijk?

Onlangs gaf internist en hoogleraar diabetologie Hanno Pijl een pop-upcollege op de Haagse Markt. Hierin legde hij onder meer uit waarom het zo moeilijk is om gezond te eten. “De neiging om zoete en ongezonde dingen te verkiezen boven gezonde producten, komt deels voor uit onze geschiedenis. Suiker, de brandstof van onze hersenen, was vroeger heel schaars in de natuur. Die zat alleen in rijp fruit en honing. Daarom ontwikkelde ons lichaam een enorme voorkeur voor zoet: als je dan een keer een honingraat of fruit tegenkwam, dan was het belangrijk dat je daar direct trek in had. Sinds de industriële revolutie halen we suiker echter gemakkelijk uit bieten, maar is de behoefte van ons lichaam niet verminderd. Dat leidt tot gezondheidsproblemen.” Dit pop-up college was de eerste van tien. Door op openbare plekken colleges te geven, willen wetenschappers de wetenschap dichter bij de maatschappij brengen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren