Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een leven in klei

Als Lies Stokkermans in 1929 wordt geboren, vreest de huisarts voor haar leven. Hij vertelt haar moeder meteen dat zij zich niet moet hechten, dit kindje zou het niet halen. Een buurvrouw komt met een kordate oplossing en neemt Lies bij zich. Met een ganzenveer gedoopt in melk houdt deze boerin haar in leven. Dit vormt de basis voor een veerkrachtige vrouw die op haar 88ste druk bezig is haar waarschijnlijk laatste expositie te organiseren.

Zestig jaar is Lies als zij zich leert uitdrukken in klei, een passie is geboren. Het begint met poppen, maar al gauw worden het grote beelden. Het maken van beelden, maar zeker ook het bedenken ervan, heeft haar op de been gehouden. Ze heeft verdriet in haar leven en als dat boven komt, helpt de klei haar het te verwerken. Al haar emoties en alle gebeurtenissen vertaalt ze in de prachtigste beelden. Daarnaast werkt ze in opdracht; zo maakt ze een beeld op verzoek van de gemeente voor de historisch-religieuze route in Reusel-De Mierden.

Het verdriet

Lies krijgt zeven kinderen en moet tijdens haar zwangerschappen vaak maanden in het ziekenhuis liggen. Na de bevalling van een tweeling in het ziekenhuis in Tilburg heeft ze een groot verdriet te verwerken: de baby’s overlijden na een paar weken. Wanneer Lies ze wil begraven in haar woonplaats Lage Mierde, heeft ze een probleem. Ze moet aan alle pastoors van de kerkdorpen die zij zouden passeren op weg van Tilburg naar Lage Mierde, een soort leges betalen. Dit is voor haar een enorm bedrag en dat heeft ze niet. Tot haar grote verdriet moet ze de tweeling in Tilburg achterlaten.

‘De stoel’

De inmiddels 88-jarige Lies is een bekende beeldhouwster in haar dorp en omgeving, maar landelijk weet niemand wie zij is. Lies: “Ik zou mijn verhaal weleens willen vertellen, over mijn beelden en mijn leven, net als vroeger in het tv-programma ‘De stoel’ van Rik Felderhof.” Als Jan Slagter langskomt met die beroemde stoel, is ze enorm verrast. Ze wordt geïnterviewd in de stoel door Jan en loopt daarna met hem door haar tuin, langs de beelden die haar levensverhaal vertellen. Samen spreken ze af dat Lies een beeld gaat maken voor de tuin van het Ben Oude NijHuis.

Haar laatste expositie

Op 11 en 12 augustus is tussen 14.00 en 18.00 uur de expositie van Lies te zien in de tuin van Tinnepot 3 in Lage Mierde. De toegang is gratis.

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren