Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Prinses in de puberteit

Terecht maakten veel mensen zich op Koningsdag boos over enkele onaardige opmerkingen die over het uiterlijk van prinses Amalia werden gemaakt op met name Twitter, Facebook en Instagram.

Volwassenen gebruikten zeer harde woorden, omdat ze het veertienjarige prinsesje lelijk en te dik vonden. Gelukkig werden zij door andere gebruikers van social media aangesproken op hun woorden en een deel verwijderde daarop de keiharde berichten die ze eerder hadden gestuurd, maar anderen lieten ze gewoon staan. Zij waren ongevoelig voor het feit dat Amalia midden in de puberteit zit, een cruciale fase in ieders leven, waarin iedereen extreem gevoelig en beïnvloedbaar is voor de mening van anderen. Als prinses Amalia al te dik zou zijn – volgens mij is dat niet het geval – dan is het beter dat ze dat nu accepteert in plaats van dat ze zich door alle negatieve commentaren gedwongen gaat voelen er wat aan te doen. Het is namelijk onmogelijk om nu al te voorspellen hoe ze er straks als volwassene uit gaat zien. Kijken we bijvoorbeeld naar haar moeder, dan zien we op oude foto’s uit haar middelbare schooltijd dat onze huidige koningin toen veel steviger was dan nu. Wie zegt dat het Amalia niet net zo zal vergaan als Máxima? Het enige verschil is dat Amalia als prinses al sinds haar jeugd in de openbare belangstelling staat, terwijl haar moeder anoniem opgroeide en in een tijd dat social media nog niet bestonden. Ik hoop dat Amalia in staat is de kritiek te negeren en dat haar ouders haar daar goed in zullen begeleiden. Ik heb zelf helaas de nodige ervaring met ‘fat shaming’, zoals iemand publiekelijk te wijzen op eventueel overgewicht in onaardige bewoordingen wordt genoemd. Toen ik nog 205 kilo woog, kreeg ik na bijna elke uitzending van ‘RTL Boulevard’ een bak ellende over me uitgestort van mensen die mij wilden laten weten dat ik veel te dik was – alsof ik dat zelf niet wist. Deze berichten waren totaal niet effectief. Ik wilde gaan afvallen als ik er aan toe was en niet vanwege alle onaardige opmerkingen die werden gemaakt. Ik stelde het zelfs uit, omdat ik niet wilde dat ‘die mensen’ het gevoel zouden krijgen dat ze mij met hun opmerkingen hadden gemotiveerd er eindelijk wat aan te doen. Ik was toen echter al volwassen, geen idee hoe ik ermee om zou zijn gegaan als ik die opmerkingen zou hebben gekregen in mijn puberteit, zoals Amalia nu overkomen is.

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

Agenda Koninklijk huis 2018

15 mei
Koningin Máxima opent het ‘Social label Lab’ in een voormalige veevoederfabriek in ’s-Hertogenbosch.

16 mei
Prinses Margriet en prinses Laurentien zijn ‘s middags aanwezig bij de uitreiking van de ECF Princess Margriet Award for Culture in de Stadsschouwburg, Amsterdam.

Willem-Alexander en Máxima zijn ‘s avonds aanwezig bij het Red Ribbon Concert in Afas Live, Amsterdam.

17 mei
Koningin Máxima is jarig, zij wordt 47 jaar.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren