Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Camellia of Camelia?

Camellia is de Latijnse naam, Camelia de Hollandse. Het is een populaire bloeiende heester, die meestal omstreeks april bloeit. Er zijn veel cultivars en ze stammen allemaal van Camellia japonica af.

Omstreeks 1700 is deze heester vanuit China en Japan naar Europa gekomen. Ze groeien het beste in een zacht en vochtig klimaat en de meeste soorten kunnen wel een beetje vorst verdragen. Zet ze niet op het zuidoosten, want dan kunnen in februari bij een vorstperiode de knoppen stuk vriezen. De struik staat dan met zijn wortels in bevroren grond en door de zon verdrogen de knoppen en vallen voortijdig af. Ook te weinig vocht kan knopval veroorzaken. Ze houden van goed doorlatende grond, die lichtzuur mag zijn, dus bij het planten wat tuinturf en compost toevoegen. Ze groeien het beste in halfschaduw, maar meestal doen ze het ook goed op een zonnige plek. Het is een heester, die men alleen snoeit als hij te groot wordt, maar als u hem wilt snoeien, dan altijd na de bloei. Deze heester houdt ook van organische mest.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren