Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Wie heeft het voor het zeggen?

Nu Willem-Alexander het eerste jubileum als koning nadert, zou het aardig zijn om te weten hoe premier Rutte de samenwerking ervaart. De minister-
president heeft vergelijkingsmteriaal, omdat hij ook al diende als premier toen Beatrix nog ons staatshoofd was.

Van die koningin was bekend dat ze zich gaandeweg steeds meer ‘speelruimte’ had toegeëigend bij het regeren. Die was haar gegund door premier Lubbers en toen er daarna andere premiers kwamen, kregen zij te maken met een staatshoofd dat zich actief bemoeide met het landsbestuur en had ervaren dat hun voorganger Lubbers dat prima had gevonden. Dat was op zich al opmerkelijk, want tijdens de regeerperiode van Juliana waren de kabinetten er juist in geslaagd om de bemoeienis van de Oranjes terug te dringen. Beatrix had dat zelfs op een confronterende wijze ervaren, in 1976 tijdens een privébezoek aan Israël. Als onderdeel daarvan bezocht zij ook het parlementsgebouw. Toen de prinses, daartoe uitgenodigd door de parlementsvoorzitter, de vergaderzaal binnen wilde stappen om plaats te nemen op de publieke tribune, greep ambassadeur Arriëns in. Hij deed de deur voor de neus van de prinses dicht en belette haar verder te lopen. Het bijwonen van een parlementszitting zou politieke gevolgen kunnen hebben. Beatrix was woedend en ging verhaal halen bij Max van der Stoel, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken. Maar hij kon niet anders dan de ambassadeur gelijk geven. Er was destijds bepaald, dat de prinses en haar echtgenoot prins Claus zich ver buiten alles wat politiek gevoelig kon liggen, zouden houden. Dat standpunt werd toen nog streng geïnterpreteerd. Vier jaar later was Beatrix koningin en kreeg ze, vanaf het aantreden van Lubbers in 1982, steeds meer vrijheid om achter de schermen haar invloed te laten gelden. Dit werd op een gegeven moment ook het grootste kritiekpunt op koningin Beatrix. Hoewel nooit bekend is geworden op welke wijze ze de democratische besluitvorming heeft beïnvloed, waren er vele geruchten over. En in politiek Den Haag zou men toen al duidelijk hebben gezegd dat Willem-Alexander dezelfde ‘invloed’ niet meer zou moeten krijgen. Maar of dat ook gebeurd is, kan alleen premier Rutte echt zeggen. En grote kans dat hij zijn mond houdt over de rol van het staatshoofd bij het regeren van Nederland. Niet alleen om Willem-Alexander te beschermen, maar vooral ook omdat een grote rol voor de koning tegenwoordig als zwakte van een premier wordt gezien. En dat zal onze huidige premier zichzelf niet willen aandoen.

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

Agenda 2018 Koninklijk huis

21 april
De koning is ‘s middags aanwezig bij het vijftigjarig bestaan van Amnesty International Nederland in Theater Amsterdam.

24 april
De koning opent de tentoonstelling ‘Willem’ in het Nationaal Militair Museum in Soest. 

27 april
Willem-Alexander wordt 51. De koning en de koningin zijn aanwezig bij de viering van Koningsdag in Groningen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren