Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Grote beurt voor gazon

De maand april is uitermate geschikt om het gazon op te knappen. In deze tijd is er altijd veel mos in het gazon en door het late koude voorjaar was er tot voor kort nog weinig groei.

Begin met zo veel mogelijk mos te verwijderen. Dit kan met een eenvoudige verticuteerhark. Maar er zijn ook machines te huur om dit werk te doen. Als dit gebeurd is, moeten de kale plekken ingezaaid worden. Maak de grond wat los en zaai daarna het graszaad. Eventueel wat afdekken met tuinaarde uit de border. De aldus ontstane gaten daarna opvullen met gekochte tuinaarde. Daarna moet het gazon gemest worden, ik adviseer hier Gazon-AZ te gebruiken. Dit is een meststof die het mos gedeeltelijk doodt en omzet in mest voor het gazon. Bij een droge periode moet men het gazon water geven om het graszaad te laten ontkiemen. Het is verstandig om na de behandeling zo min mogelijk op het gras te lopen. Na het gras moet ook de border gemest worden; doe dit met organische mest.

Tip: bladverliezende heesters zijn nog deze maand uit de volle grond te leveren, daarna alleen in een container. Groenblijvende heesters en coniferen zijn langer uit de volle grond te leveren.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren