Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Coniferen snoeien

De meeste tuinbezitters denken dat coniferen nooit gesnoeid hoeven te worden. Door echter regelmatig te snoeien voorkom je dat ze te groot of te breed worden.

Begin april is een goede tijd hiervoor. Snoei altijd zo, dat er groen zichtbaar blijft; snoeien tot het kale gedeelte geeft blijvend kale plekken. Er zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld Taxus baccata, deze kan erg kort gesnoeid worden en loopt altijd weer uit. Het kost enkele jaren om een te brede haag terug te snoeien tot een normale haag. Hagen worden meestal in juni en augustus gesnoeid; houd de bovenkant smaller dan de onderkant, om kaal worden te voorkomen. Als u dit niet doet en de haag wordt kaal, zal dit nooit meer herstellen. Solitaire coniferen moet men jaarlijks een beetje snoeien, dan blijven ze er altijd mooi uitzien en komen er geen takken die uitzakken. Bedenk dat coniferen ook in het voorjaar gemest moeten worden om ze mooi op kleur te houden. Snoei altijd met scherp gereedschap om de wonden zo klein mogelijk te houden. Wat voor coniferen geldt, geldt meestal ook voor groenblijvende heesters.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren