Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Zorgconsument koopt hulpmiddelen zelf

Bijna de helft van de zorgconsumenten koopt zelf zijn of haar hulpmiddel. Zo’n 35 procent doet een beroep op de Wmo.

Als het hulpmiddel niet kan worden aangeschaft via de Wmo, kopen de meeste mensen het product zelf. Dat blijkt uit een onderzoek van SupportBeurs en Scouters. Het maakt niet uit om wat voor hulpmiddel het gaat, van domotica tot een hulpmiddel voor dagelijkse handelingen, mensen kopen het veel liever zelf dan dat ze het aanvragen via de Wmo of via een PGB. Voor de kleinere ADL-hulpmiddelen (algemene dagelijkse levensverrichtingen) lijkt dat logisch, deze vallen in 2018 vaak niet meer onder de Wmo-vergoeding. Hulpmiddelen rond mobiliteit en vervoer worden vaak wel vergoed, maar toch kiest ruim 42 procent ervoor om dit zelf te betalen. De belangrijkste reden om zelf te betalen, is de keuzevrijheid. Hulpmiddelen rond vervoer en mobiliteit worden het meest aangeschaft (66%), gevolgd door ADL (10%) en persoonlijke verzorging (8%).

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren