Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Zo gewoon zijn de Oranjes

Het was jarenlang het handelsmerk van de Oranjes. Koningin Juliana vond dat zij en haar familie gewone mensen waren die nauwelijks verschilden van andere mensen. En dus zagen we haar fietsen, in bussen rondrijden en op de koffie gaan bij mensen die net een nieuwe woning hadden betrokken. Dat gewone maakte de monarchie menselijk en daarmee legde Juliana de basis voor de huidige populariteit van het koningshuis.

Beatrix bracht wel wat veranderingen aan. Ze vond dat de positie van het staatshoofd per definitie bijzonder is en dat er een natuurlijke afstand moet zijn tussen staatshoofd en volk, té gewoon kan dan niet. Maar Beatrix was nog steeds geen jetsetter, wier privéleven mijlenver stond van dat van de andere Nederlanders. Voor zover we weten – Beatrix schermde haar privéleven goed af – ging het er thuis heel normaal aan toe, al mochten de kinderen geen televisiekijken, wat zelfs in die tijd al redelijk draconisch was. Willem-Alexander en Máxima benadrukken nu dat hun gezinsleven ook weinig verschilt van andere Nederlanders en dat lijkt bevestigd te worden op de momenten dat we hun dochters in het openbaar zien. De drie prinsesjes zijn geen wereldvreemde meisjes, maar mondige pubers, met gevoel voor humor. Maar echt gewoon zullen de Oranjes natuurlijk nooit zijn. Daarvoor neemt de familie een te bijzondere plek in de maatschappij in. Maar ook omdat alle geboren Oranjes opgroeien met zaken die voor andere Nederlander onbereikbaar zijn: paleizen, personeel, koetsen en aanspreektitels als Koninklijke Hoogheid en Majesteit. Maar hoe gewoon ze zijn, beoordelen we dan op andere zaken. Dat Máxima luizenmoeder op de school van haar dochters was, bijvoorbeeld. En dat Willem-Alexander één van de vaders was die een hockeyteam naar de wedstrijden brachten. NLdoet, de vrijwilligersactie van het Oranjefonds, is ook een mooie graadmeter om te testen hoe de koning en de koningin meekomen als het om hele normale Nederlandse zaken gaat. Zo moest de koning dit jaar pannenkoeken bakken, wat niet zo goed ging. Maar maakt dat hem juist gewoon, omdat andere vaders daar ook problemen mee zullen hebben, of juist niet? Máxima smeerde broodjes, dat ging goed. En ook sjoelen bleek ze eerder te hebben gedaan. Maar het meest verraste mij prinses Beatrix, die onlangs tachtig jaar was geworden. Zij deed ook vrijwilligerswerk, bij een school voor kinderen met een verstandelijke beperking. En daar pakte ze bij binnenkomst een boor, om geroutineerd een paar schroeven in te draaien. Alsof ze nooit iets anders had gedaan!

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

Agenda 2018 Koninklijk huis

27 maart
Koningin Máxima woont het tienjarig jubileum bij van de stichting Het Begint met Taal in de Rijtuigenloods, Amersfoort.

28 maart
Koning Willem-Alexander opent de uitbreiding van de babyvoedingsfabriek van Nestlé in Nunspeet. Koningin Máxima is bij het ‘Jaarevent nlgroeit’ in de voormalige suikerfabriek Sugar City in Halfweg.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren