Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Twijfels om Henrik

In hoeverre was prins Henrik van Denemarken nog bij zijn volle verstand toen hij in de laatste jaren van zijn leven felle kritiek op zijn vrouw begon te uiten en alle plannen voor zijn begrafenis ging wijzigen?

Na de toespraak van bisschop Svendsen bij de herdenkingsdienst voor prins Henrik hebben veel Denen geen antwoord op die vraag. In de toespraak werd duidelijk dat Henrik in zijn laatste jaren verward was geweest. Maar omdat hij grotendeels gescheiden leefde van zijn echtgenote, zag hij geen reden om naar een arts te gaan en er was niemand die hem daartoe kon dwingen. Koningin Margrethe al helemaal niet. Zij was het mikpunt van al zijn kritiek en had zeker commentaar gekregen als ze zou proberen haar man de mond te snoeren. Pas enkele maanden voor zijn dood werd vastgesteld en bekendgemaakt dat Henrik aan dementie leed. Maar hoe lang weet niemand. Het bewijst naar mijn mening hoe eenzaam een koninklijk leven kan zijn. Men leeft weliswaar comfortabel, in een paleis omringd door personeel, maar een echt sociaal vangnet is er niet. En dus kon Henrik in de laatste jaren openlijk alle kritiek uiten op zijn vrouw en alles wat er voor zijn begrafenis gepland was wijzigen, zonder dat iemand ooit twijfelde aan zijn verstandelijke vermogens. En als men daar al vraagtekens bij plaatste, dan nog kon men de prins niet dwingen zich te laten onderzoeken en moest men zijn wensen serieus nemen. De monarchieën van nu zouden er goed aan doen om maatregelen te nemen waardoor dit soort trieste situaties in de toekomst voorkomen kunnen worden. Een team van familieleden, leden van de regering en artsen zou in staat moeten zijn, om de voogdij over te nemen als er ernstige twijfels zijn of iemand nog wel zichzelf is. Bij de crematie van Henrik bleef iedereen met de twijfel zitten of hij dit nu echt zo had gewild of dat hij door de dementie ineens alles had veranderd. Voor de familie moeten zulke twijfels tergend zijn. Het pleit voor koningin Margrethe, dat ze haar mans laatste wens, wat dat was het zeker, heeft vervuld. Maar wat zal de hele situatie haar een hoop verdriet hebben gedaan.

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

Agenda 2018 Koninklijk huis

7 maart
Koningin Máxima opent ‘s ochtends in Naaldwijk het internationale kennis- en innovatiecentrum voor de glastuinbouw World Horti Center.

9 maart
Prinses Margriet brengt een bezoek aan de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang in Zuid-Korea.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren