Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Thuis in Lech

Kunt u zich voorstellen dat uw familie al zestig jaar dezelfde wintersport­bestemming heeft? Tradities zijn leuk, maar na een tijdje groeit toch het verlangen om ook eens in andere gebieden te gaan kijken. Zo niet de Oranjes.

Zij komen al sinds 1959 in Lech en het dorp is elk jaar de bestemming voor de wintersportvakantie. Ze voelen zich er echt thuis en ook vrij, omdat ze de meeste families die echt in Lech wonen al decennia kennen. De Oranjes zijn met Lech meegegroeid. In die eerste jaren was het vooral een boerendorp dat in de wintermaanden wat bijverdiende door kamers te verhuren aan wintersporters. Inmiddels is het één van de duurste skioorden ter wereld. Het dorpje heeft voornamelijk vijfsterrenhotels en de mooiste pistes van Oostenrijk. En, ook niet onbelangrijk, er ligt gegarandeerd sneeuw. Lech ligt namelijk zo hoog, dat het dorp ook het begin- en eindpunt voor alle skiërs is. De Oranjes zijn in principe vrij om hun vakantiebestemmingen te kiezen, maar als ze van wintersportplaats zouden veranderen, zou dat wel veel gedoe en extra kosten veroorzaken. En waarom zou je, als inmiddels de vierde generatie Oranjes zich opperbest vermaakt in Lech? Maar door de Oranjes zijn er ook steeds meer Nederlanders naar Lech gekomen. En omdat we nu vaak een joviale koning en koningin op tv zien, die selfies maken met mensen in het publiek, is de schroom weggevallen om op het koningspaar af te stappen om te vragen een foto te maken. Bij Beatrix zou niemand het hebben gedurfd, maar bij Willem-Alexander en Máxima dus wel. En ik begrijp heel goed dat zij daar juist in hun vakantie geen zin in hebben. Ze doen een fotosessie met de media en daarna willen ze gewoon met het gezin genieten. Vorig jaar stonden er echter tientallen Nederlanders klaar voor selfies en om dat te voorkomen, besloot Willem-Alexander de fotosessie nu op een andere, geheime plek te doen. Boven op een bergtop met prachtige vergezichten werden alleen maar fotografen en journalisten toegelaten. Het publiek kon niet in de buurt komen. Kijk, ook dat kun je regelen als je met je familie al zestig jaar in hetzelfde dorp komt.

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

Agenda 2018 Koninklijk huis
12 maart
Koningin Máxima houdt een toespraak bij het symposium ‘Power of Partnerships – making finance work for women entrepreneurs’ in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam.

14 maart
Prinses Beatrix plant in het Griftpark in Utrecht een Koningslinde, haar aangeboden door In Vrijheid Verbonden, een netwerk van religies en levensbeschouwingen.

15 maart
Koningin Máxima opent het expertisecentrum Endometriose in Balans in HMC Bronovo, Den Haag.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren