Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

‘Liefdesstofje’ helpt darmen

De darmen bevatten miljarden bacteriën. Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt dat deze bacteriën ‘liefdevol’ worden gekoesterd door een bepaald stofje dat aangemaakt wordt door het afweersysteem.

Het ‘liefdesstofje’ laat het afweersysteem weten dat het de darmcellen met rust mag laten. Deze ontdekking kan een stap voorwaarts zijn naar een goede behandeling voor mensen met de ziekte van Crohn en een prikkelbaar darmsyndroom. Bij deze patiëntengroepen reageert het afweersysteem te fanatiek op de darmflora. Naar schatting heeft zo’n vijf tot twintig procent van de Nederlanders last van het prikkelbare darmsyndroom. De oorzaak blijft bij veel mensen nog onbegrepen. “Er werd weleens gedacht dat het prikkelbaar darmsyndroom tussen de oren zit. De darmen lijken nu eenmaal zeer gevoelig voor stress. Maar met deze ontdekking lijkt het bewijs geleverd dat het wel degelijk in de darmen zit”, aldus Maikel Peppelenbosch van het Erasmus MC.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren