Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Grote griepepidemie nog steeds mogelijk

Weet u wat meer slachtoffers eiste: de Spaanse griep (1918-1919) of de Eerste Wereldoorlog (1914-1918)? Het juiste antwoord is de Spaanse griep!

Het is nu honderd jaar geleden dat deze werelwijde epidemie om zich heen greep. De wetenschapsredactie van het radioprogramma ‘De Kennis van Nu’ zocht uit of zo’n grote griepepidemie in de huidige tijd ook zou kunnen ontstaan. Hoe kan het dat de Spaanse griep zo dodelijk was? Viroloog Robert de Vries vertelde in het programma: “Het subtype van dit virus was totaal anders dan waar het immuunsysteem van de mensen in die tijd aan gewend was.” Daarnaast was de hygiëne in die tijd vaak heel slecht, waardoor de epidemie nog sneller kon groeien. Tegenwoordig leven we in betere hygiënische omstandigheden, maar dat betekent niet dat we nu helemaal veilig zijn. Het is nog steeds mogelijk dat er een nieuwe levensbedreigende griepepidemie uitbreekt. Volgens De Vries is het zelfs niet de vraag óf, maar wannéér die uitbreekt. Gelukkig is er ook goed nieuws. “Ze zullen een stuk milder zijn, want we zijn er nu veel beter op voorbereid.” De Mexicaanse griep is hier een goed voorbeeld van. Deze griep sloeg ook wereldwijd toe, maar maakte veel minder slachtoffers dan de Spaanse griep.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren