Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

De foute butler

De Britse krant ‘The Daily Mail’ pakte afgelopen week groots uit met één reconstructie van een van de grootste schandalen na de dood van prinses Diana.
In 2002 werd haar butler Paul Burrell gearresteerd nadat de politie meer dan 2.000 items die aan prinses Diana hadden toebehoord in zijn woning had gevonden.

Hoewel Burrell beweerde dat het om cadeautjes van de prinses ging, was het nauwelijks voor te stellen dat ze hem haar schoolrapporten, persoonlijke briefwisseling met William en honderden privéfoto’s van haar zoons en Charles zou geven. Hetzelfde gold voor de kleding. Waarom zou Diana haar butler, die ze weleens haar beste vriend had genoemd, haar hoeden, joggingbroeken en T-shirtjes hebben gegeven? De Britse politie vermoedde dat Paul na Diana’s dood zich bij het opruimen van haar privévertrekken in Kensington Palace heel veel zaken eigen had gemaakt met de bedoeling dit ooit te verkopen. Maar de butler ontpopte zich, eenmaal in de cel, als een regelrechte chanteur. Hij liet zijn advocaat contact zoeken met prins Charles en liet weten dat hij, als de zaak voor de rechter zou komen, alles zou móeten vertellen over zijn tijd bij Diana. En die uitlatingen zouden zeker pijnlijk zijn voor de prinsen William en Harry, die verhalen zouden horen over hun moeder die geen kind over zijn moeder wil horen. Want Paul Burrell mag zich dan als de galante beschermer van de prinses hebben voorgedaan, toen hij zelf in het nauw zat, aarzelde hij niet om zijn voormalige werkgeefster te misbruiken om zonder straf de gevangenis uit te wandelen. Hij zou alles vertellen over Diana’s liefdesleven, haar drugsgebruik en ook prins Charles en Camilla niet sparen. Kortom: het hele proces zou een regelrechte ramp worden voor het Britse koningshuis. Prins Charles wilde zijn zoons de ontboezemingen besparen, maar werd door de politie gewaarschuwd vooral niet te proberen de zaak tegen te houden. Het recht moest zijn beloop krijgen. Maar desondanks kwam het nooit tot een veroordeling. Een dag voordat het proces begon, herinnerde koningin Elizabeth zich ‘ineens’ dat Paul haar had verteld dat hij een groot aantal zaken in bewaring had genomen. En daarmee werd de butler door het staatshoofd vrijgepleit van diefstal. De spullen werden teruggegeven aan prins William en Paul Burrel publiceerde twee boeken waarin hij veel van Diana’s geheimen prijsgaf, maar niets over drugsgebruik of haar geheime minnaars. Dat leverde hem 4 miljoen pond op en de levenslange walging van Diana’s intimi.

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

Agenda 2018 Koninklijk huis

9 april
Willem-Alexander, Máxima, Beatrix en Constantijn zijn bij het Koningsdagconcert in De Oosterpoort in Groningen.

10 april
Prins Floris wordt 43 en prinses Ariane 11.

11 april
Máxima woont een MS-congres bij in zorginstelling Nieuw Unicum in Zandvoort.

12 april
Koningin Máxima houdt een toespraak over de Prins Claus Leerstoel. Paleis Noordeinde, Den Haag.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren