Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Verse voeding positief bij MS en reuma

Het eten van onbewerkt voedsel, fruit en groenten, en het matigen van suiker en koolhydraten heeft een positief effect op de gezondheid en het welbevinden van MS- en reumapatiënten. Dit stellen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut.

In het onderzoek werden deelnemers begeleid in het anders leren eten. Belangrijk was dat de deelnemers minder suiker en koolhydraten binnen zouden krijgen en meer verse producten. Bij de MS-patiënten ontstond er al snel minder vermoeidheid, wat ook na de begeleiding aanhield. Patiënten met reuma merkten een blijvende verbetering in hun dagelijks functioneren. Bij beide patiëntengroepen was sprake van een lager aantal ziektegerelateerde klachten. Voor de deelnemers was het soms lastig om het gezonde eetpatroon aan te blijven houden en bijvoorbeeld ongezonde tussendoortjes te laten staan. De onderzoekers geven dan ook aan dat goede begeleiding belangrijk is. “Gezien de grote groep deelnemers die duidelijke gezondheidswinst boekten, zijn dit kleine obstakels. Het succes valt of staat bij hoe goed je naar patiënten luistert. Als je weet wat zij nodig hebben, kunnen ze hun doel bereiken: gezonder worden”, aldus Peter Voshol van het Louis Bolk Instituut.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren